Részeges szelet.
sponsored links
A karácsonyi ünnepek elõtt már pár nappal megsüthetjük ezt az egyszerû, ám annál finomabb süteményt. Mivel a neve is mutatja, "részeges szelet" így kizárólag felnõttek részére készül, mivel jó pár kanál rum van benne. A tésztája minél tovább áll, annál omlósabb lesz, és az ízek is jól összeérnek. Lehet azt gondolnánk, hogy a tetején lévõ cukormáztól túlzottan édes lesz a sütemény, de a frissen facsart citromtól kissé savanykás az ízvilága. Nálunk nagy sikere volt.......
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt (Nagyi titka)
15 dkg Vénusz sütõmargarin
1 db tojás (nagy)
10 dkg porcukor
2-3 ek hideg tej
csipet só
A liszthez keverjük hozzá a sót, adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellõen morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (arra figyeljünk, hogy a tészta ne legyen ragacsos)
Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütõpapírral, vagy zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát. (Én enyhén lisztezett sütõpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe.)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 8-10 perc alatt süssük elõ a tésztát, majd vegyük ki a sütõbõl, és hagyjuk hûlni, míg elkészítjük a tölteléket. (Én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem.)
Töltelék hozzávalói:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
2-3 ek rum
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.
A porcukrot keverjük össze a tojások sárgájával, és a darált dióval, majd gõzfürdõ fölött, állandó keverés mellett pár perc alatt sûrítsük be.
Ezután vegyük le a gõzrõl, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a rumot, és egy kevés keményre vert tojáshabot, és alaposan keverjük össze.
Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a maradék tojáshabot is.
Az elkészült diós habot ezután egyenletesen kenjük rá az elõsütött, és kihûtött tészta tetejére.
Helyezzük vissza a meleg sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk a tepsiben teljesen kihûlni, majd vonjuk be cukormázzal.
Cukormáz hozzávalói:
20 dkg porcukor
2 ek rum
frissen facsart citrom
A porcukorhoz adjuk hozzá a rumot, egy fél citrom levét, és keverjük simára. Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még citromlevet, figyelve arra, hogy egy sûrû, de folyós massza legyen.
A teljesen kihûlt sütemény tetejére kenjük rá a cukormázat, majd a képzeletbeli szeletek tetejére tegyünk egy fél szem diót. Ezután hagyjuk hogy a cukormáz teljesen megdermedjen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Érdemes legalább két nappal elõbb megsütni, mert akkor lesz kellõen puha a tészta, és az ízek is jól összeérnek.
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!