Répás-krémsajtos cupcake

2014-04-21

sponsored links

A nyuszi nekem idõt hozott. Nem kicsit örültem neki, így végre egy kiadós alvás mellett tudtam kényeztetni a bandát, illetve a gyomrukat.
A gyerekek számára a húsvéti asztal abszolút kedvence következik, úgyis mint a legjobb példája annak, hogy a legutáltabb zöldséget is befalják, ha a körítés tetszetõs :)



A tészta receptje a rendkívül hasonló répatorta kistesója.

Hozzávalók:

  • 300 g reszelt sárgarépa
  • 2 tojás
  • 140 ml olaj
  • 200 g cukor
  • 1 narancs reszelt héja 
  • 100 g vörösáfonya vagy mazsola
  • 175 g liszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 25 g puffasztott amaránt
  • 1,5 kk sütõpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 kk szódabikarbóna


A répát tisztítjuk, lereszeljük A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sót, olajat, répát, vörösáfonyát, narancshéjat.
Egy másik tálban alaposan összeszitáljuk a liszteket a többi száraz hozzávalóval, majd a répás masszához keverjük. A puffasztott amaránt pótolható liszttel vagy mandulaliszttel, én csak kísérletképp tettem bele, nom meg mert nagyon egészséges. A homogénre kevert elegyet kapszlival bélelt muffin-formába kanalazzuk. A megszokott adagnak úgy a felét tegyük a kis formákba, mert nem kell szép magasra feljönnie. Még a végén nem férne rá elég krém :)

180 fokra elõmelegített sütõbe tesszük, és kb. 25 percig (tûpróba rulez) sütjük. 24 db muffin, vagy 12 db muffin és egy 18 cm-es torta lesz a masszából.

A cupcake lényegét adó krém Pepi deák szemfülességét dicséri. Ugyanis nem volt rest, és az elsõ jól sikerült arányosítást lejegyezte a minap, így az õ segítségével vonul be az erõsen ajánlott desszertkrémek közé az alábbi:

24 süteményre való adag:

10 dkg puha vaj
250 g mascarpone-sajt
250 g porcukor
1 tk vanília-esszencia, vagy 1 vanília kikapart magjai

A puha vajat egy nagy tálban kézi vagy gépi habverõvel habosítom. Kis idõ elteltével jöhet a mascarpone, a vanília, majd kb 5 dkg-onként a porcukor. Jó habosra keverjük az elegyet, majd habzsákba töltjük, és a már kihûlt muffinokra adagoljuk.
Így is tökéletes, de ha van otthon néhány kiskorú, gyakorlatilag a végtelenségig lehet csicsázni, pardon, díszíteni az alkotást. Nálunk a fiúk kedvenc zöld szórócukra, és a saját kezûleg, kalákában készített marcipánrépa került rá. 

Ajándékba, vagy akár szülinapi zsúrra is tökéletes, például egy-egy gyertyával és némi színes cukorral a tetején.

A "maradékból" ez a torta készült az éj leple alatt, hogy a húsvéti terített asztalra vigyek már valami rendes desszertet is , ha már nem nekem kellett prezentálni az ünnepi ebédet:


Itt pedig a répasereg:


Ha nem akartok macerázni, akkor lehet készen kis répácskákat venni marcipánból, de igazán nem nehéz elkészíteni õket. Én most natúr macipánt vettem (200 g, kb. 400 Ft, Lidl), és ételszínezékkel színeztem egynegyedét zöldre, a maradékot pedig sárga és piros ételfesték keverékével narancsszínûre. Ez volt egyébként a legmelósabb, ha nem lett volna méregdrága nálunk a színezett marcipán, akkor tuti vettem volna készen. Mindenesetre ha nekiálltok, legyen kéznél egy jó adag porcukor, ezzel tudjátok kompenzálni az ételszínezék nedvességét. Nem mértem, de 5-6 dkg biztos belecsusszant a színezés közepette.
Ha megvannak a színes gömbik, akkor egy-egy kisebb diónyi darabot szakítunk, hengergetjük, majd répaszerû alakot formázunk, késsel irdaljuk. A levélhez kb. harmad akkora göböt szakítunk, golyóbist formázunk belõle, azt lapítjuk, végül egy porcukorba mártott villa segítségével harmadánál kezdve szétválasztjuk, majd az alsó, egyben maradt részénél megsodorva a répák tetejére helyezzük.


Nem ez volt az utolsó cupcake-recept a blogon, teljesen a rabja lettem a mûfajnak. S hogy miért? Nagyban segített idáig eljutni a 2 Broke Girls tévésorozat. Egy-egy fárasztó nap után rendkívül szórakoztató a két lökött csaj. Viccesek, amcsik, és egyikük még süt is, kell ennél több? Nekem nem, bevallom, függõ lettem.



Folytats a blogon ... konyha-sziget.blogspot.com/2014/04/re...

sponsored links

Keres?s