Rántott lila pereszke sült édesburgonyával
sponsored links
Ismét egy gombás recept...mert hát õsz van és
ennek van itt az ideje. :)
Igen szép mennyiségû lila pereszkét kapott a ház Ura és amellett,
hogy lett belõle rántotta és BAKONYI BETYÁRLEVES,
elkészült ez is-nagyon finom lett. :)
Hozzávalók:
-lila pereszke (jelen esetben)
-liszt
-tojás (sóval, borssal)
-zsemlemorzsa-a forgatáshoz
-édesburgonya
-olaj/kókuszolaj/zsír-a sütéshez
Kezdem a gombával: mint ahogy azt is megénekeltem már
(Kománémnak hála), hogy mielõtt panírozni kezdeném
a gombát, pácolom egy napot (de egy pár óra is elegendõ)
és sokkal-sokkal finomabb lesz a végeredmény.
A páchoz olaj kell és valamilyen fûszer(keverék),
nálam most magyaros-ebbe forgatom a megtisztított
fejeket és teszem el pihenni. :)
Ezután kezdem csak majd a panírozást, aztán a sütést.
(A panírozást nem írom le újra...vagy mégis:
elõször lisztbe, utána a felvert tojásba, majd a prézlibe
forgatom a rántani valókat
-ez a klasszikus panírozási mód. :)
-ez a klasszikus panírozási mód. :)
A kész gombákat bõ olajban kisütöm, majd mennek utánuk
édesburgonyáék, pár percre. :)
Az édesburgonya esetében nem nagyon van szükség nagy
elõkészületre-víz alatt megsúrolom, héjastól felcikkezem,
majd (lényegesen rövidebb idõ alatt, mint a sima
krumpli esetében) kisütöm (most olajban).
Szóval, nagyjából ennyi.
Vagyis annyi, hogy maga a lila pereszke egy csodásan
finom gombaféle, ez nem is volt kérdés, hogy finom lesz.
Ami új volt, az az ehhez készült köret, az édesburgonya
-tartottam ugyanis attól, hogy a 2/3-nál nem fog
sikert aratni, de tévedtem! :)))
"Az édesburgonya, vagy batáta a szulákfélék családjába
és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény,
melyet fõként gyökérgumójáért termesztenek,
de fiatal levelei is fogyaszthatóak.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának,
csak a gumói alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya a fejlõdõ országokban igen gyakori táplálék,
magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma,
gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium,
a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma
és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függõen lehet fehér,
narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Készítenek belõle lisztet, keményítõt és szeszes italt is.
Felhasználható köretnek, süthetõ, fõzhetõ, grillezhetõ,
de akár édes süteményt is lehet készíteni belõle."
Vagyis annyi, hogy maga a lila pereszke egy csodásan
finom gombaféle, ez nem is volt kérdés, hogy finom lesz.
Ami új volt, az az ehhez készült köret, az édesburgonya
-tartottam ugyanis attól, hogy a 2/3-nál nem fog
sikert aratni, de tévedtem! :)))
"Az édesburgonya, vagy batáta a szulákfélék családjába
és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény,
melyet fõként gyökérgumójáért termesztenek,
de fiatal levelei is fogyaszthatóak.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának,
csak a gumói alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya a fejlõdõ országokban igen gyakori táplálék,
magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma,
gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium,
a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma
és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függõen lehet fehér,
narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Készítenek belõle lisztet, keményítõt és szeszes italt is.
Felhasználható köretnek, süthetõ, fõzhetõ, grillezhetõ,
de akár édes süteményt is lehet készíteni belõle."