Rántott karfiol
sponsored links
A Közel-Kelet egyik gasztronómiai ajándéka a karfiol. Európában is hamar népszerû lett.
A zöld levelek ölelésében pihenõ, gusztusos, kis fehér rózsák Dubarry (egyes források szerint Du Barry) grófnõt is elvarázsolták XV. Lajos király udvarában.
Számos módon készülhet ízletes étel a karfiolból. Legismertebb a Dubarry-szelet (tenyérnyi húsra halmozott karfiol nyakon öntve besamellel), és a rántott karfiol.
Utóbbit sütöttem a napokban. Elvarázsolt a tavaszias idõ, és úgy kellettek már ezek az aranysárgára sült falatok, mint a víz, a napfény, a levegõ. :)
Rántott karfiol |
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol rózsákra szedve
só
liszt
tojás
zsemlemorzsa
a sütéshez olaj
A megmosott karfiolrózsákat sós vízben megfõzöm. Nem teljesen, csak majdnem. Akkor jó, ha már nem kemény (a villát már akadály nélkül bele lehet szúrni a törzsekbe), de nem is olyan puha, hogy szétessen.
Leszûröm, hideg vízzel leöblítem. Egyesével lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatom a rózsákat, és néhány perc alatt, forgatva, bõ olajban aranysárgára sütöm. Papírtörlõvel bélelt tálra szedem õket.
Köretként illik hozzá a házi majonéz, párolt rizs és a burgonyapüré.