Rántott hús másként, avagy rágós tyúkmellmentõ akció
sponsored links
Az utóbbi idõben eléggé kifogytunk a csirkemellbõl, ezért már idõszerû volt bespájzolni belõle. Nem akartunk viszont megint a szokott helyrõl vásárolni, mert egy ideje nem vagyunk kibékülve a hús minõségével. Egy másik boltból szereztük be a pár hétre való húsadagunkat. Sajnos jól melléfogtunk, ui. csakúgy, mint a korábbi üzletben, itt is tyúkmellet adtak el csirkemell címén. Vissza már nem vihettük, mert egyrészt nem volt meg a blokk, másrészt pedig már lefagyasztottam az egészet. Kitaláltuk, hogy szétosztogatjuk a családban. Így kapott belõle Anya és a Kutyafül anyukája is. De még mindig maradt vagy 3 kg rágós húsunk. A tejben való áztatás nem vált be, húspuhítót meg nem akartam venni, így gyakorlatilag szinte mindenfajta elkészítési mód ki volt lõve. Maximum fasírtnak lett volna jó, de azt csirke-, pardon, tyúkmellbõl nem nagyon szeretjük. Elég nehéz volt kitalálni, hogy akkor mégis hogyan készíthetném el. Az azonban világos volt, hogy mindenképp darálni kell. Aztán mégis kialakult a felhasználási mód csodás és vállalható ötlete. Ledaráltam, és mivel egész jól formázható így majdnem fasírt lett belõle, egészen pontosan formázott rántott husi. Ízesíteni is könnyû volt, mint ahogyan a fasírtot is, és tulajdonképpen bármi olyat hozzákeverhetünk, amire csak kedvünk szottyan, pl. zöldfûszereket is, de elég lehet csupán só és bors. Végül is egész jó ettünk belõle, szóval bátran merem ajánlani azoknak, akik hozzánk hasonlóan rosszul járnak a vásárlás során, vagy esetleg öregedõ tyúkjaik mellét kívánják feltálalni családtagjaiknak. Így biztosan el fog fogyni. :) Persze bármilyen egyéb húsból is elkészíthetõ.
Hozzávalók 6 darabhoz:
40 dkg tyúkmellfilé
1 kis vöröshagyma
2 szelet piros húsú pritamin paprika
õrölt fekete bors
só
liszt
1 tojás + kevés tej
zsemlemorzsa
elkészítés:
- A hagymát megtisztítjuk, a paprikát megmossuk, és a kettõt együtt késes mixerben felaprítjuk. Félretesszük.
- A húst késes mixerben vagy húsdarálóval ledaráljuk, hozzákeverjük a paprikás hagymát, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
- A húspépbõl 6 egyforma nagyságú golyót formázunk, amennyire tudjuk ellapogatjuk, ügyelve arra, hogy a lágy massza ne essen szét.
- Ahogy a lisztbe beletesszük a húspogácsát, még jobban ellapogatjuk, másik oldalára is rászórjuk a lisztet, majd két tenyerünk között ?borogatva?, lerázzuk róla a felesleges lisztet.
- A tojást villával felverjük, tejet adunk hozzá, hogy szaporítsuk, és egyenként megmártjuk benne a lisztes húspogácsákat. Nem szükséges átfordítani, villával is rálötyögtethetjük a tojást.
- Egy lapát segítségével a hús alá nyúlunk és átemeljük a zsemlemorzsába. Ekkor még jobban ellapogatjuk, mert ellenkezõ esetben túlzottan összeugrana sütés közben.
- Egy serpenyõben olajat forrósítunk és közepes lángon pirosra sütjük a húsok mindkét oldalát. Papírtörlõre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék és tálaljuk.