Rántott disznóköröm - Picioru?e de porc pane
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 4 disznó köröm, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 teáskanál egész bors, só, bors;
a panírozáshoz: 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez;
a márátshoz: 1 evõkanál majonéz, 1,5 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, ? teáskanál porcukor, só, fehérbors, citromlé;
a tálaláshoz: 1 kg krumpli, 4 evõkanál liszt, 1 teáskanál fûszerpaprika, ? teáskanál fokhagymapor, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
A körmöket alaposan megpucoljuk, a két nagyköröm között kettõbe vágjuk, majd kuktába tesszük és felöntjük hideg vízzel. Hozzáadjuk a megpucolt hagymát, a fokhagymát(2 cikket félreteszünk), a babérlevelet meg az egész borst, megsózzuk, lezárjuk a kuktát és a sípolástól számítva, takaréklángon 40 percig fõzzük. Hagyjuk, míg a benne lévõ nyomás magától lecsökken és mikor az edény kézmelegre hûlt, csak akkor nyissuk ki a fedõt(eközben is puhul még a köröm).
A puhára fõtt körmöket szûrõkanállal óvatosan kiszedjük, vágódeszkára fektetjük és kiszedjük a csontokat. A megmaradt fokhagymát áttörjük, kikavarjuk kevés sóval, megszórjuk egy kevés borssal és felöntjük 1 dl fõzõlével, majd lekenjük vele a körmök belsõ részét és szorosan felcsavarjuk. A tekercseket külön-külön, kevés olajjal lekent fóliára tesszük, szorosan felcsavarjuk, majd 2 órára hûtõbe tesszük.
A mártás hozzávalóit összekavarjuk, hûtõbe tesszük.
A krumplit héjában, sós vízben megfõzzük, langyosan megpucoljuk, cikkekre vágjuk, rászórjuk a fûszerpaprikával meg a fokhagymaporral összekevert lisztet és összeforgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.
A körömtekercseket kicsomagoljuk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Krumplival és a citromos mártással tálaljuk.
A körmöket alaposan megpucoljuk, a két nagyköröm között kettõbe vágjuk, majd kuktába tesszük és felöntjük hideg vízzel. Hozzáadjuk a megpucolt hagymát, a fokhagymát(2 cikket félreteszünk), a babérlevelet meg az egész borst, megsózzuk, lezárjuk a kuktát és a sípolástól számítva, takaréklángon 40 percig fõzzük. Hagyjuk, míg a benne lévõ nyomás magától lecsökken és mikor az edény kézmelegre hûlt, csak akkor nyissuk ki a fedõt(eközben is puhul még a köröm).
A puhára fõtt körmöket szûrõkanállal óvatosan kiszedjük, vágódeszkára fektetjük és kiszedjük a csontokat. A megmaradt fokhagymát áttörjük, kikavarjuk kevés sóval, megszórjuk egy kevés borssal és felöntjük 1 dl fõzõlével, majd lekenjük vele a körmök belsõ részét és szorosan felcsavarjuk. A tekercseket külön-külön, kevés olajjal lekent fóliára tesszük, szorosan felcsavarjuk, majd 2 órára hûtõbe tesszük.
A mártás hozzávalóit összekavarjuk, hûtõbe tesszük.
A krumplit héjában, sós vízben megfõzzük, langyosan megpucoljuk, cikkekre vágjuk, rászórjuk a fûszerpaprikával meg a fokhagymaporral összekevert lisztet és összeforgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.
A körömtekercseket kicsomagoljuk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Krumplival és a citromos mártással tálaljuk.
Picioru?e de porc pane
Ingrediente: 4 picioru?e de porc, 1 ceapã, 1 cãpã?ânã de usturoi, 2 foi dafin, 1 linguri?ã piper boabe, sare;
pentru pane: 2 ouã, fãinã, pesmet, ulei;
pentru sos: 1 lingurã maionezã, 150 ml smântânã, 1 linguri?ã mu?tar, ? linguri?ã zahãr pudrã, sare, piper alb, zeamã de lãmâie;
pentru garniturã: 1 kg cartofi nu prea mari, 4 linguri fãinã, 1 linguri?ã boia dulce, ? linguri?ã usturoi granulat, ulei pentru prãjire.
Prepararea:
Picioru?ele se curã?ã, se spalã ?i se crapã în douã între degete. Se pun la fiert în oalã sub presiune, se toarnã apã rece peste ele, se adaugã ceapa ?i usturoiul curã?ate (2 cã?ei se pun deoparte), foile de dafin, boabele de piper, se sãreazã ?i se închide capacul. Se fierb 40 minute de la primul ?uierat, la foc moderat, dupã care se ia deoparte ?i se lasã pânã se rãce?te pu?in oala ?i se poate deschide(fierberea continuã ?i în acest timp).
Se scot picioru?ele cu o paletã de bucãtãrie, se pun pe un tocãtor ?i se scot cu grijã oasele, pe cât posibil carnea sã rãmânã într-o bucatã. Usturoiul rãmas se piseazã, se amestecã cu sare, pu?in piper ?i 100 ml zeamã de fiert caldã. Sosul ob?inut se unge peste interiorul picioru?elor, dupã care se ruleazã strâns ?i se împacheteazã în folie unsã cu pu?in ulei. Se pun la rece pentru 2 ore.
Ingredientele sosului se amestecã, se pune la rece.
Cartofii se fierb în coajã în apã cu sare. Fãina se amestecã cu piperul, boiaua ?i usturoiul granulat. Când cartofii sunt cãldu?e se curã?ã de coajã, se taie în sferturi ?i se amestecã cu fãina condimentatã. Se prãjesc cât sunt calzi în ulei fierbinte.
Rulourile de picioru?e se desfac din folie, se dau prin fãinã, ou bãtut ?i pesmet ?i se prãjesc ?i ele în ulei. Se servesc cu cartofi ?i cu sos.
Picioru?ele se curã?ã, se spalã ?i se crapã în douã între degete. Se pun la fiert în oalã sub presiune, se toarnã apã rece peste ele, se adaugã ceapa ?i usturoiul curã?ate (2 cã?ei se pun deoparte), foile de dafin, boabele de piper, se sãreazã ?i se închide capacul. Se fierb 40 minute de la primul ?uierat, la foc moderat, dupã care se ia deoparte ?i se lasã pânã se rãce?te pu?in oala ?i se poate deschide(fierberea continuã ?i în acest timp).
Se scot picioru?ele cu o paletã de bucãtãrie, se pun pe un tocãtor ?i se scot cu grijã oasele, pe cât posibil carnea sã rãmânã într-o bucatã. Usturoiul rãmas se piseazã, se amestecã cu sare, pu?in piper ?i 100 ml zeamã de fiert caldã. Sosul ob?inut se unge peste interiorul picioru?elor, dupã care se ruleazã strâns ?i se împacheteazã în folie unsã cu pu?in ulei. Se pun la rece pentru 2 ore.
Ingredientele sosului se amestecã, se pune la rece.
Cartofii se fierb în coajã în apã cu sare. Fãina se amestecã cu piperul, boiaua ?i usturoiul granulat. Când cartofii sunt cãldu?e se curã?ã de coajã, se taie în sferturi ?i se amestecã cu fãina condimentatã. Se prãjesc cât sunt calzi în ulei fierbinte.
Rulourile de picioru?e se desfac din folie, se dau prin fãinã, ou bãtut ?i pesmet ?i se prãjesc ?i ele în ulei. Se servesc cu cartofi ?i cu sos.