Rákóczi túrós
sponsored links
Imádjuk a túrós süteményeket, lehet az sós vagy édes. Nagy kedvencünk a kapros-túrós lepény is, amit mi sósan készítünk, de sok helyen édesen ismerik. Ezt a süteményt még barack lekvár fõzés szezonban készítettem, tehát nagyon nem most. Valahogy elkerülte a figyelmemet, de most rátaláltam és arra gondoltam, hogy ünnepek elõtt pont egy jó ötlet lehet. Bár tudom még egy hónap van karácsonyig, de a következõ posztjaimban szerintem többször megfogom említeni, ami nem véletlen van. A legszebb idõszak a számomra. Eddig is mindig rajongtam a karácsonyért, de a tavalyi volt eddig a legszebb, nagy pocakkal varrogattam, sütögettem, vártuk Emmát. Az idei meg azért lesz szintén felejthetetlen, mert az elsõ olyan, amikor hármasban vagyunk.
Rákóczi túrós
Hozzávalók (25x35 cm nagyságú tepsihez):
25 dkg teljeskiörlésû tönköly liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg hideg vaj
1 dl tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna
10 dkg nyírfaporcukor
2 tojás sárgája
a túrós réteghez:
60 dkg házi túró
2 tojás sárgája
10 dkg nyírfacukor
1 dl tejföl
a tetejére:
4 tojás fehérje
10 dkg nyírfacukor
1 üveg sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a szódabikarbónát és a porcukrot, hozzáadjuk a hideg vajat, és morzsalékosra gyúrjuk. Belekeverjük a tejfölt és a tojások sárgáját, végül jól összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 30 percre hûtõbe helyezzük.
Enyhén lisztezett felületen 25x35 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk, formába helyezzük, majd elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük 5 percre.
A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a nyírfacukorral és a tejföllel. Az elõsütött tésztára kenjük. Vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd habzsákba töltjük és átlósan csíkokat húzunk a lekváros rétegre, végül keresztezzük. A lyukakat kitöltjük kiskanál segítségével lekvárral és visszahelyezzük a sütõbe 25 percre.
Formában hagyjuk teljesen kihûlni, majd szeleteljük, tálalásnál porcukorral megszórhatjuk.
Rákóczi túrós
Hozzávalók (25x35 cm nagyságú tepsihez):
25 dkg teljeskiörlésû tönköly liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg hideg vaj
1 dl tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna
10 dkg nyírfaporcukor
2 tojás sárgája
a túrós réteghez:
60 dkg házi túró
2 tojás sárgája
10 dkg nyírfacukor
1 dl tejföl
a tetejére:
4 tojás fehérje
10 dkg nyírfacukor
1 üveg sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a szódabikarbónát és a porcukrot, hozzáadjuk a hideg vajat, és morzsalékosra gyúrjuk. Belekeverjük a tejfölt és a tojások sárgáját, végül jól összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 30 percre hûtõbe helyezzük.
Enyhén lisztezett felületen 25x35 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk, formába helyezzük, majd elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük 5 percre.
A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a nyírfacukorral és a tejföllel. Az elõsütött tésztára kenjük. Vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd habzsákba töltjük és átlósan csíkokat húzunk a lekváros rétegre, végül keresztezzük. A lyukakat kitöltjük kiskanál segítségével lekvárral és visszahelyezzük a sütõbe 25 percre.
Formában hagyjuk teljesen kihûlni, majd szeleteljük, tálalásnál porcukorral megszórhatjuk.