Rákóczi túrós
sponsored links
Egy örök magyar klasszikus melyet nem II. Rákóczi Ferenc fejedelem inspirált, hanem egy hasonló családnevû cukrász és mesterszakács, Rákóczi János alkotta meg a receptjét az 1930-as évek közepén. Minden bizonnyal a fejedelemnek is a kedvenc desszertje lett volna, ha nem több száz évvel korábban születik. Az én verzióm nem mondható "eredeti"- nek, mert a mester állítólag még vajat sem tett a tésztájába, a töltelékbe pedig még zsemle is került. A napokban házi túrót, tejfölt, tojást és szalonnát kaptam egy kedves ismerõsömtõl, ezért a hét elején az egyik nagy kedvencünket, túrós tésztát készítettem, jó sok ropogós szalonnapörccel, a megmaradt alapanyagokból pedig ma erre a süteményre esett a választás. A krémes házi túró és tejföl hihetetlen finomságot kölcsönzött a süteménynek, a szintén házilag eltett sárgabarack lekvár íze pedig csak fokozta a már fokozhatatlant. Ilyenkor lehet úgy igazán érezni a bolti és a háztáji alapanyagok között a minõségi különbséget. Kicsit idõigényes és pepecselõs sütemény, de élmény volt minden egyes szeletébe beleharapni.
Rákóczi túrós
23x34 cm-es tepsiben készítettem
Hozzávalók:
linzer tészta:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj (nem margarin)
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 cs sütõpor
- csipet só
töltelék:
- 75 dkg túró
- 3 tojássárgája
- 2 tojásfehérje
- 1,5 dl tejföl
- 15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 dkg búzadara (2 ek zsemlemorzsával helyettesíthetõ)
- 5-10 dkg mazsola (elhagytam)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- csipet só
rácshoz:
- 4 tojásfehérje (a tésztából maradt 2 + a töltelékbõl 1 tojásfehérje + 1 kell még)
- 20 dkg porcukor
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
- A lisztbe belekeverjük a sütõport, csipet sót, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a felkockázott hideg vajjal, majd a tejfölt, tojássárgákat, porcukrot, reszelt citromhéjat is hozzágyúrjuk.
- Átlátszó fóliába csomagoljuk a tésztát, 30 percre hûtõbe tesszük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: az áttört túróhoz hozzáadjuk tejfölt, tojássárgákat, cukrokat, búzadarát, mazsolát és reszelt citromhéjat, összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot is.
- A tésztát kivesszük a hûtõbõl, lisztezett felületen a tepsi méretére kinyújtjuk, belefektetjük a vajazott, lisztezett tepsibe, - én szilikonos sütõpapírt tettem bele, ennek segítségével könnyen kiemelhetõ majd a kész sütemény - villával több helyen megszurkáljuk, 10-12 percig (elõ) sütjük.
- Innentõl 2 variáció van a sütemény elkészítésére:
- 1.) az elõsütött tésztát lekvárral megkenjük, rásimítjuk a túrós tölteléket, további 25-30 perc alatt megsütjük, - tûpróba, hogy átsült-e? - majd a felvert tojáshabot rákenjük a tetejére, a hõt 130°C-ra mérsékelve, visszatesszük a sütõbe, addig sütjük/szárítjuk míg a hab a tetején enyhén barnulni kezd.
- 2.) az elõsütött tésztára rásimítjuk a túrós tölteléket, megsütjük, majd a felvert tojáshabból átlósan csíkokat nyomunk, ujjnyi helyet hagyva a sávok közt a lekvárnak. Rácsokat is készíthetünk, de akkor vagy vékonyabban adagoljuk a tojáshabot, hogy elég legyen a rácsozáshoz vagy a fent megadott tepsi mérethez még 2 tojásfehérjével ( + 10 dkg porcukorral) többet számítsunk.
- A lekvárt rákenhetjük a megsült túrós réteg tetejére és azután csíkozzuk, rácsozzuk, sütjük tovább vagy a már megsült habrácsok közé nyomózsák segítségével belenyomjuk a lekvárt (én így szeretem, ha a lekvár kicsit kikandikál)
- A habhoz a tojásfehérjéket - én gõz fölött csináltam - félig felverjük, majd a porcukrot több részletben hozzáadva kemény habbá verjük.
- Vékony csillagcsöves nyomózsákba töltve csíkozzuk vagy rácsozzuk be a sütemény tetejét.
- A lekvárt is tegyük a hab alá vagy a rácsok közé.
- Ha kihûlt, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.