Rákóczi túrós

2017-08-30

sponsored links















Egy örök magyar klasszikus melyet nem II. Rákóczi Ferenc fejedelem inspirált, hanem egy hasonló családnevû cukrász és mesterszakács, Rákóczi János alkotta meg a receptjét az 1930-as évek közepén. Minden bizonnyal a fejedelemnek is a kedvenc desszertje lett volna, ha nem több száz évvel korábban születik. Az én verzióm nem mondható "eredeti"- nek, mert a mester állítólag még vajat sem tett a tésztájába, a töltelékbe pedig még zsemle is került. A napokban házi túrót, tejfölt, tojást és szalonnát kaptam egy kedves ismerõsömtõl, ezért a hét elején az egyik nagy kedvencünket, túrós tésztát készítettem, jó sok ropogós szalonnapörccel, a megmaradt alapanyagokból pedig ma erre a süteményre esett a választás. A krémes házi túró és tejföl hihetetlen finomságot kölcsönzött a süteménynek, a szintén házilag eltett sárgabarack lekvár íze pedig csak fokozta a már fokozhatatlant. Ilyenkor lehet úgy igazán érezni a bolti és a háztáji alapanyagok között a minõségi különbséget. Kicsit idõigényes és pepecselõs sütemény, de élmény volt minden egyes szeletébe beleharapni.      


Rákóczi túrós 
23x34 cm-es tepsiben készítettem

Hozzávalók:

linzer tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj (nem margarin)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 cs sütõpor
  • csipet só

töltelék:

  • 75 dkg túró
  • 3 tojássárgája 
  • 2 tojásfehérje
  • 1,5 dl tejföl
  • 15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 dkg búzadara (2 ek zsemlemorzsával helyettesíthetõ)
  • 5-10 dkg mazsola (elhagytam)
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • csipet só

rácshoz:

  • 4 tojásfehérje (a tésztából maradt 2 + a töltelékbõl 1 tojásfehérje + 1 kell még) 
  • 20 dkg porcukor



Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztbe belekeverjük a sütõport, csipet sót, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a felkockázott hideg vajjal, majd a tejfölt, tojássárgákat, porcukrot, reszelt citromhéjat is hozzágyúrjuk.
  3. Átlátszó fóliába csomagoljuk a tésztát, 30 percre hûtõbe tesszük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: az áttört túróhoz hozzáadjuk tejfölt, tojássárgákat, cukrokat, búzadarát, mazsolát és reszelt citromhéjat, összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot is.
  5. A tésztát kivesszük a hûtõbõl, lisztezett felületen a tepsi méretére kinyújtjuk, belefektetjük a vajazott, lisztezett tepsibe, - én szilikonos sütõpapírt tettem bele, ennek segítségével könnyen kiemelhetõ majd a kész sütemény - villával több helyen megszurkáljuk, 10-12 percig (elõ) sütjük.
  6. Innentõl 2 variáció van a sütemény elkészítésére:
  7. 1.) az elõsütött tésztát lekvárral megkenjük, rásimítjuk a túrós tölteléket, további 25-30 perc alatt megsütjük, - tûpróba, hogy átsült-e? - majd a felvert tojáshabot rákenjük a tetejére, a hõt 130°C-ra mérsékelve, visszatesszük a sütõbe, addig sütjük/szárítjuk míg a hab a tetején enyhén barnulni kezd. 
  8.  2.) az elõsütött tésztára rásimítjuk a túrós tölteléket, megsütjük, majd a felvert tojáshabból átlósan csíkokat nyomunk, ujjnyi helyet hagyva a sávok közt a lekvárnak. Rácsokat is készíthetünk, de akkor vagy vékonyabban adagoljuk a tojáshabot, hogy elég legyen a rácsozáshoz vagy a fent megadott tepsi mérethez még 2 tojásfehérjével ( + 10 dkg porcukorral) többet számítsunk.
  9. A lekvárt rákenhetjük a megsült túrós réteg tetejére és azután csíkozzuk, rácsozzuk, sütjük tovább vagy a már megsült habrácsok közé nyomózsák segítségével belenyomjuk a lekvárt (én így szeretem, ha a lekvár kicsit kikandikál)
  10. A habhoz a tojásfehérjéket - én gõz fölött csináltam - félig felverjük, majd a porcukrot több részletben hozzáadva kemény habbá verjük.
  11. Vékony csillagcsöves nyomózsákba töltve csíkozzuk vagy rácsozzuk be a sütemény tetejét.
  12. A lekvárt is tegyük a hab alá vagy a rácsok közé. 
  13. Ha kihûlt, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.       








Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/08/rak...

sponsored links

Keres?s