Rácsos pite spenóttal- VKF 42.
sponsored links
Nem vagyok zöldfülûnek mondható a sütés terén, de bevallom, olyan gyúrt tésztáról, amiben élesztõ van, még sohasem hallottam idáig.
A receptet - pontosabban a képet - egy, még karácsonyra kapott Lajos Mari falinaptárban találtam, a tészta olyan érdekesnek tûnt, hogy nem is változtattam rajta semmit. Azt kell mondjam, bevált, máskor is vendég lesz a konyhámban. A töltelék már ez enyém.
Hozzávalók 22 cm-es pitetálhoz (33 cm-esnél duplázzuk a mennyiségeket!)
tészta:
250 g liszt
125 g vaj
1 tojássárga
1 kk só
100 g tejföl
13 g élesztõ
töltelék:
500 g friss spenót
2 gerezd fokhagyma
diónyi vaj
1 tojás
100 g feta sajt
250 g tehéntúró
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítjuk, hozzáadunk egy tk. cukrot, majd elmorzsoljuk benne az élesztõt és hagyjuk, hogy felfusson. Közben a lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az élesztõs tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Fél óráig pihentetjük.
A spenót szárait eltávolítjuk, majd kisebb darabokra tépkedjük, megmossuk, Lobogó forró, sós vízben 3 percig fõzzük, majd leszûrjük.
Diónyi vajon megfuttatjuk a zúzott fohkagymát és a spenótot (pár perc.) Amikor langyosra hûlt, a túróval, tojással jól kikeverjük, végül belemorzsoljuk a fetát. Csak ekkor sózzuk (a feta nagyon sós) illetve frissen õrölt borssal és csipet szerecsendióval ízesítjük.
A pitetálat vajazzuk-lisztezzük. A tészta 3/4-ével kibéleljük a tálat, a peremét is. Az alját villával megszurkáljuk, majd belesimítjuk töltekéket.
A maradék tésztát kinyújtjuk (3 mm), derelyevágóval csíkokat vágunk belõle és rácsosan a pite tetejére helyezzük.
A rácsokat megkenjük tojássárgával, majd 160 fokon kb. 45 percig sütjük.
Tejfölllel az igazi. :)