Rácsos almás pite (diabetikus)

2014-03-25

sponsored links

 
Mostanában kezdek belemerülni a cukrászati alapok tanulmányozásába. Az omlós tésztát úgy csináltam, ahogy a nagy könyvben meg van írva: 3:2:1 a bûvös arány, és liszt-zsiradék-porcukor a sorrend. Persze nálam cukorbeteg-barát liszt és nyírfacukor por került bele, a töltelékbe pedig eritrit, hogy a CH tartalom is elfogadható legyen :-)  A receptben megadott mennyiség egy 27 cm-es piteformához elég. A töltelékhez idared almát választottam, amit vaníliás pudingporral sûrítettem a hagyományos keményítõ helyett. A gyümölcsöt szándékosan nem hámoztam meg. Szerintem így szebb is, finomabb is. A plusz ízt jó sok fahéj és némi aszalt áfonya adja. Kár, hogy nem illatos a monitor... legalább a csapnivaló fotóimat kompenzálná...
Hozzávalók a tésztához:
-80 g nyírfacukor por
-160 g vaj vagy margarin
-240 g szénhidrátcsökkentett liszt (DW sütõliszt)+ a nyújtáshoz
-1 kis tojás (ebbõl egy kicsit tegyünk félre a lekenéshez)
-1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
-1 kg savanykás alma (tisztítva mérve)
-4 ek eritrit
-1 citrom leve (ebbe áztatjuk az almát)
-1 csapott tk fahéj
-1/2 csomag vaníliás pudinpor (fõzõs)
-20 g aszalt áfonya (mazsolát vagy diót is tehetünk bele)
-1 tk nyírfacukor
Elkészítés:
A lisztet, a nyírfacukor port és a sót szitáljuk össze. (Ez fõleg a nyírfacukor pornak tesz jót, mert hajlamos becsomósodni). Adjuk hozzá a feldarabolt vajat és morzsoljuk össze. Ne nagyon tapicskoljuk, inkább gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Végül gyúrjuk hozzá a tojást, és folpackba csomagolva legalább 30 percre tegyük a hûtõbe pihenni. Akár egész éjszaka is bent lehet! Az almát vágjuk cikkekre, távolítsuk el a magházát, és kockázzuk fel. Felhasználásig tegyük citromos vízbe. Ha az összes gyümölcsöt feldaraboltuk, tegyük egy  lábosba az áfonyával, szórjuk meg fahéjjal és az eritrittel, öntsünk alá 0,5 dl vizet és pároljuk meg. Amikor kicsit megpuhult, fél dl hideg vízzel keverjük el csomómentesen a pudingport és adjuk az almához. Keverjük el, és ahogy besûrûsödött már tehetjük is félre hûlni. A tészta kétharmad részét lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra. (Kicsit nagyobb legyen, mint a sütõforma). Tekerjük a sodrófára és emeljük át a piteformába. Nem baj, ha nem tökéletes, csak nyomkodjuk bele úgy, hogy a széléig felérjen a tészta. Villával szurkájuk meg és 15 percre toljuk 180 fokra elõmelegített sütõbe. Vegyük ki, kenjük rá a kihûlt tölteléket. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjunk belõle vékony csíkokat, és rácsozzuk be vele a süti tetejét. A félretett tojással kenjük le és szórjuk meg egy kevés nyírfacukorral. Toljuk vissza a sütõbe és süssük további 20 percig, vagy amíg színt nem kap. Fontos, hogy ha a széle idõ elõtt elkezdene barnulni, de a teteje még nem sült át, akkor a széleket takarjuk le alufóliával, és úgy süssük készre a pitét.



Folytats a blogon ... kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.com/...

sponsored links

Keres?s