RÓZSASZÖRP ÉS RÓZSALIMONÁDÉ
sponsored links
rózsaszörp |
Ha vágy egy isteni frissítõre, akkor ezt ki kell próbálnod!
A rózsabokraimmal nem tudom, hogy mit tettem, de sosem látott virágzásba kezdtek, százszámra ontják a mesés virágokat.
Minden rózsa nem alkalmas a szörp elkészítésére, csak a nagyvirágú, illatosak-legalábbis szerintem- mert azok adják ki az illatukat és zamatukat.
Nálam a legillatosabb fajta sárga és halvány rózsaszín, ezért kevertem a szirmokat, bõséggel került bele sárga és rózsaszín, de a színe miatt a pirosakat sem sajnáltam belõle. Gyönyörû lett a végeredmény.
A rózsaszörppel is volt már pár kísérletem, amik nem a legjobban sültek el, de tapasztalataimból tanulva, most sikerrel jártam.
Hozzávalók
rózsaszörp
1 l. víz
1 l. illatos rózsaszirom???
1 kg cukor
1,5 t.k. citromsav
1,5 e.k. rózsavíz
rózsalimonádé |
Elkészítés
Szedegesd le az illatos rózsaszirmokat-lehetõleg ne az út szélérõl.
A mennyiség kiméréséhez egy kancsót használtam. Alaposan megtömtem a szirmokkal. A szirmok mennyisége határozta meg a víz és cukor mennyiségét.
Egy lábasba öntöttem az 1 liternyi vizet, hozzáadtam a cukrot és a citromsavat. Felfõztem és hagytam forrni 5-6 percet, majd lekapcsoltam a tüzet.
Vártam 10 percet és utána beleborítottam a még forró fõzetbe az 1 liternyi virágot.
1 napot hagytam állni, majd leszûrtem és alaposan kifacsartam a szirmokat.
Ekkor már gyönyörû a színe és illatos.
Megkóstoltam, de nekem nem volt elég intenzív a rózsaíz, ezért egy evõkanálnyi rózsavízzel rásegítettem, így már finom volt.
A leszûrt szörpöt visszatettem a tûzre és egyet forraltam rajta.
A szörpös üvegeket forró vízzel sterilizáltam, megtöltöttem a forró szörppel, lezártam, fejtetõre állítottam, majd dunsztba dugtam 1 napra.
Az alapanyagokhoz 1 kg cukrot írtam, mert ezzel a mennyiséggel biztos, hogy eláll a szörp, de én most csak a felét használtam, mert pillanatok alatt el fog fogyni.
A limonádéhoz ? 1 ujjnyi szörpöt tölts a pohárba, adj hozzá citromlevet, friss mentát, pár illatos rózsaszirmot, friss gyümölcsöket, nálam ribizli, citrom, meggy és cseresznye került bele, majd húzd fel jéghideg szódával, esetleg jéggel. Bulizós napon némi vodka is tökéletes a limonádéba ?
rózsaszörp |
rózsalimonádé |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog