RÉPATORTA
sponsored links
répatorta |
A héten két szülinap is akadt a családban és még a húsvét is erre a hétvégére esett, így stílusosan a répatortához nyúltam. 2 változatban is elkészült. Az elsõ adag 12 muffin volt csokoládékrémmel töltve, a második pedig ez a koszorú, narancsos mascarpone krémmel töltve. Nos, a szerencsétlen muffin-ok nem élték meg a fotózást, azonnal eltûntek, de az alaptészta ugyanez, mint amit leírok. Ennél a tortánál a szeletekrõl készült képek nem jöttek össze, mert felvágás után ez a torta is hihetetlen gyorsasággal köddé vált.
Készítettem már rengeteg répatortát, de szeretem továbbfejleszteni a recepteket, Eddig reszelt, nyers répa került a tésztába, most gondoltam egyet és megfõztem, majd pépesítettem, szerintem így ezerszer finomabb és könnyedebb a tészta.
narancsos répatorta |
Hozzávalók
tészta
30 dkg répapüré
20 dkg liszt
3 tojás
12 dkg cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
1 t.k. szódabikarbóna
1/2 tasak sütõpor
1 csipet só
1 t.k. vaníliakivonat
1 t.k. mézeskalács fûszerkeverék
5 dkg durvára vágott dió
0,6 dl. étolaj
krém
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1/2 tasak zselatin fix
3 e.k. porcukor
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
1 t.k. vaníliakivonat
dekor
krém
ibolya
cukorgyöngy
tojásdrazsé
pár szelet nrancs
Elkészítés
tészta
Elõször is meg kell fõzni a répát, de nagyon kevés vízben és hagyni, hogy a víz teljesen elpárologjon a fazékból, szinte kezdjen lepirulni, de csak óvatosan, nehogy leégjen. Vagy egy tepsiben lefóliázva a sütõben is megsütheted.
A megpuhult répát egy aprítóban pépesítsd, de semmi folyadék ne kerüljön mellé.
A 3 tojást habosítsd ki a cukorral. Addig kell verni az elektromos habverõvel, míg a duplájára dagad és fehér habszerû lesz az állaga, ez eltart pár percig.
Keverd el benne a répapürét és az olajat.
A lisztet vegyítsd el a sütõporral, a sóval, a fûszerrel és a szódabikarbónával, majd szitáld a répás tojáshabhoz.
Legvégül reszeld hozzá a narancshéjat, add hozzá a durvára szelt diót és facsard bele a fél narancs levét.
Egy lapáttal keverd át a tésztát.
A formát olajozd ki, majd egyengesd el benne a tésztát.
A sütõt melegítsd elõ 170 fok légkeverésre és 25-30 perc alatt süsd készre a tésztát. Tûpróba hasznos tud lenni.
Tedd rácsra a sütit és hagyd fél órát pihenni, csak ekkor fordítsd ki a formából. Rácson hagyd teljesen kihûlni.
krém
A szoba hõmérsékletû mascarponét keverd el a porcukorral, a vaníliával, a narancslével és narancshéjjal.
A tejszínt verd kemény habbá, kevéske zselatin fix segítségével.
A két krémet óvatosan egyesítsd, kóstold, ha gondolod még édesítheted.
A krémet töltsd egy csillagcsöves habzsákba.
A koszorút vágd ketté és töltsd meg a krémmel. Helyezd rá a tetejét és azt is gazdagon díszítsd meg a krémmel, majd dekoráld kedvedre.
Kellemes? ünnepeket kívánok minden kedves idelátogatónak ?
répatorta |
jépatojta |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is