RÁKÓCZI TÚRÓS II.
sponsored links
Rákóczi túrós |
Már sütöttem ilyen süteményt nem is egyszer, de úgy gondoltam ezt a receptet is felteszem. Hasonló a másikhoz, de valahogy mégis más a végeredmény.
A tésztája is szebben nyújtható és a hab a tetején, az nagyon szuper. Még ettõl is magasabb habot lehetett volna készíteni ezzel az módszerrel, ha lett volna több tojás fehérjém.
Citromhab blogján mindig nagyon jó és pontos recepteket lehet találni, ebben sem csalódtam.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
1 kk. sütõpor
csipet só
0,5 kg túró
10 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
1 púpos ek. búzadara
1 ek. citromlé
1 ek. vanília aroma
8 tojás fehérje
35 dkg porcukor
3 dkg étkezési keményítõ
A tészta hozzávalóiból összegyúrtam a tésztát.
Sütõpapíron kinyújtottam 23x35cm-re.
Elõmelegített /5-ös fokozat/ gázsütõben 8 percig elõsütöttem.
Amikor kivettem a sütõbõl vékonyan megkentem házi készítésû sárgabarack lekvárral.
Erre rákentem a túrót.
Visszatettem a sütõbe és még 25 percig sütöttem.
Amíg sült addig elkészítettem a habot.
Itt 4 tojást használtam, tehát lett 4 tojásfehérjém. Ehhez még kellett, ezért reggel kivettem a fagyasztóból 4 tojásfehérjét. Aki szokott sütni az tudja, hogy le lehet fagyasztani amit nem tudunk felhasználni és ilyenkor milyen jó!!!
Egy másfél literes fazékba vizet tettem és felforraltam.
Közben egy fém lábasban a tojásfehérjébõl habot készítettem. Ekkor hozzáadtam a cukrot és a keményítõt amivel legalább 3 percig vertem.
Ezután rátettem a fazékra amelyben gõzölög a forró víz, és ezen verem 8-10 percig.
Ezt a habot gyönyörûen rá lehet kenni a túróra, nem folyik le róla!!!!
A gázsütõt levettem a legkisebb fokozatra és visszatettem a sütõbe és addig hagytam ott ameddig egy kicsit elkezdett barnulni a teteje.
Volt amikor magasabb fokozatra vettem a gázsütõt, de ekkor kinyitottam a sütõ ajtaját.
Jó étvágyat!