Rusztikus zabpelyhes magvas kenyér
sponsored links
Mostanában zabpehely a sláger itthon. Mindenbe azt rakok. Nekem nagyon bejött. Így jött az ötlet, hogy kipróbálom kenyérbe is milyen lehet. Ebben a változatban nagyon jó , elálló kenyeret kapunk, ami nem szárad ki több nap után sem. Pirítva a kedvencem. :)
Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
5 dkg mag, ebben az esetben fele fel tökmag és napraforgómag
4 tk só
1 tk méz
5 dkg élesztõ
8 dl víz
4 ek teljes kiõrlésû rozsliszt
kb 70 dkg kenyérliszt
Ebbõl a mennyiségbõl egy jó nagy kenyér lesz , így ha valaki kisebbet szeretne csökkentse a mennyiségeket.
Szóval, a zabpelyhet és a magvakat pirítsuk meg és fõzzük meg 7 dl vízzel, majd hagyjuk langyosra hûlni.
1 dl vízzel felfuttatjuk az élesztõt. A kihûlt zabbal és a maradék hozzávalókkal összedolgozzuk a tésztánkat, míg le nem válik a dagasztótálunkról. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután újra átgyúrjuk, majd hagyjuk ismét pihenni, hogy a tészta ismét engedje hogy formázzuk, ez kb 15-20 perc. Amikor már enged, formára igazítjuk. Ez nálam úgy történik, hogy kicsit lelapigatom a kezemmel és feltekerem mint a palacsintát. Ezt a mûveletet többször is el lehet végezni. Bevagdossuk a tetejét. Egy sütõpapírral bélelt püspökkenyér formába teszem kelni. Elõmelegítjük a sütõt 250 fokon , úgy hogy egy hõálló tálkába vizet is teszünk a sütõbe, majd amikor szépen megkelt a kenyerünk , kivesszük a sütõbõl a vizet és betoljuk helyére a kenyeret. 30 percig 250 fokon, utána még 30 percig 200 fokon pirosra sütjük.