Rusztikus, rozsos kenyér padlizsánkrémmel
sponsored links
Kíváncsiságból kész kenyérliszt keveréket vásároltam egy négybetûs üzletláncnál. Vollkornbrot néven forgalmaznak többfélét. A rusztikus, rozsos címkéjûre esett a választásom. Langyos vízen kívül más nem szükséges hozzá. A papírzacskó teljes tartalmát felhasználtam, így másfél kilós kenyerem lett a végén.
Egy padlizsán még volt itthon. Nem, nem az orkános szél dobta be a kamrába, hanem eggyel többet vásároltam, mint amennyi a muszakához kell, hogy krémet is tudjak készíteni. :))
Rusztikus, rozsos kenyér |
Padlizsánkrém |
Hozzávalók a kenyérhez:
1kg Vollkornbrot kenyérliszt keverék
langyos víz
vaj a forma kikenéséhez.
A tasakon szereplõ leírás alapján készítettem el a kenyeret. Langyos víz hozzáadásával, kétszeri kelesztéssel. Mivel elõtte sütöttem mást is, forró volt a sütõ. 200 fokra állítottam.
Egy szögletes jénai edényt kikentem vajjal, beletettem a kenyértésztát, vizes kanállal lesimítottam a tetejét. Miután másodszor is megkelt, irány a sütõ. 45 percre állítottam az idõzítõt.
Magas, nem morzsálódó, finom és szép kenyeret kaptam. A márka többi kenyérlisztjét is ki fogom próbálni.
Padlizsánkrém:
1 közepes padlizsán
2 gerezd fokhagyma
1 fél fej vöröshagyma
1 evõkanál olaj
só
bors
A padlizsánt alaposan megmosom, és hosszában kettévágom. Egy közepes tepsibe alufóliát terítek, és a vágott felével lefelé belerakom a padlizsánt. Elõmelegített sütõben, 180 fokon, 15-20 percig sütöm. Utána hagyom kicsit hûlni, majd evõkanállal egy tálba kaparom a padlizsán húsát. Olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát, és a padlizsánhoz öntöm. Olajjal együtt. Sózom, borsozom, és botmixerrel pürésítem. Amint teljesen kihûlt, lefedve hûtõbe teszem fogyasztásig.