Rusztikus avokádó salsa fürjtojással
sponsored links
Magos Juditnak ajánlom ezt a frissességében egyszerû és nagyszerû avokádó salsát, hiszen Judit nap, mint nap hasonlóan egészséges, szem és ínygyönyörködtetõ ételeket, salátákat oszt meg velünk az asztaláról. Amikor elkészült és rápillantottam egybõl Judit jutott az eszembe, így elhatároztam, hogy neki ajánlom ezt a posztot.
Judit ?egyébként? sokszoros magyar és Európa-bajnok, asztaliteniszezõnk, sikereit az 1970-es, 1980-as években csak úgy halmozta. Úgyhogy számomra nagyon megtisztelõ, hogy ismerhetem, és hogy neki ajánlhatom ezt a bejegyzést.
Igazából nem egyszerûen ez az avokádó salsa volt a cél, hanem egy igazi kulináris ?bomba? egyik részleteként készült. Csak éppen, amikor elkészült úgy megkívántam már magában, hogy visszatöltöttem két kanállal belõle az avokádó héjába, mellé rendeztem néhány fürjtojást és befaltam. Persze elõtte kattintottam párat, hogy az utókor számára is megörökíthessem! J
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 érett avokádó (szépen megérik, ha a konyhaasztalon hagyjuk néhány napig felhasználás elõtt)
1 mogyoróhagyma (salotta) közepesen finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva
? lime leve
1 kis csokor koriander levél vagy petrezselyemzöld levelei egészben letépkedve a száráról
Himalája só
3 -4 keményre fõzött fürjtojás
Az avokádót hosszanti irányban végig bevágtam a magjáig. Az egyik felét ?lepattintottam?, a másik felében maradt magot kiszedtem (ha kést szúrunk a magba, akkor azzal könnyedén ki tudjuk emelni), majd kanállal, egyben kivájtam a húsát mindkét felébõl.
Az avokádó húsát felkockáztam és meglocsoltam fél lime levével. Ezt érdemes mielõbb megtenni, hogy nehogy bebarnuljon. Óvatosan elkevertem a salottával, fokhagymával, petrezselyemlevéllel, majd nagyon enyhén sóztam.
Visszatöltöttem a héjába és félbevágott fürjtojással tálaltam fel. Egészséges, laktató saláta, ugyanis az avokádó nem csak tele van vitaminokkal, hanem roppant tápláló is! J