Rumos-mazsolás baracklekvár/ Marillen Marmelade mit Rum-Rosinen
sponsored links
(Rezept unten auch auf Deutsch)
20 kg barack vár sorsára, ebböl lett néhány üveg mazsolával bolondítva. Ami még jól jött volna, 4-5 ek darált mák. Sajnos, a mákdarálóm bemondta az unalmast és így most ebböl kimaradt. Talán még lesz energiám hozzá az elkövetkezö napokban...
Hozzávalók:
20 dkg mazsola (lehetöleg világos színü, un. zöld mazsola)
6 ek rum
2 kg sárgabarack
1 citrom leve
1 kg befözöcukor 2:1
A mazsolát a rummal elkeverem, 1-2 órát állni hagyom. Közben a barackot megmosom, kimagozom, negyedelem. (Aki pépesen szereti, kézi turmixolóval összetörheti.)
Hozzáadom a citrom levét és a mazsolakeveréket (a darált mákot, ha van!), a befözöcukrot. Alaposan összekeverem és 1 órát állni hagyom, közben többször keverek rajta egyet. Egy idö múlva a cukor teljesen elolvad és ekkor kezdem csak állandó keverés mellett felforralni. Legalább 5 percig forralom, majd lehúzom a tüzröl és alaposan kiforrázott üvegekbe töltöm. Lezárom az üvegeket és 5 percre fejre állítom, majd szárazdunsztba teszem másnapig. Ha kihûltek, címkézem, aztán kenyérrel, kaláccsal (esetleg csak magában, kanalazva) megesszük.
200 g Rosinen
6 EL Rum
2 kg Marillen
Saft einer ganzen Zitrone
1 kg Gelierzucker 2:1
Die Rosinen mit Rum gut vermischen und 1-2 Stunden ziehen lassen. Die gewaschenen Marillen, sorgfältig putzen, entkernen und in Stücke schneiden. In einen Topf geben. Mit Zitronensaft und Rosinen-Rum-Mischung gut vermischen. Gelierzucker in den Fruchtbrei einrühren und dann langsam erhitzen. Kochzeit ca. 5 Minuten. Immer wieder umrühren. (Soll sie ein ?Pürree? sein, dann länger kochen oder mit dem Stabmixer mixen.)
Die fertig gekochte Marmelade in heiß ausgespülte Marmeladengläser füllen, dicht verschließen, 5 Minuten auf den Kopf stellen. Die Gläser wieder umdrehen und mit einer Woll- oder Steppdecke zugedecken und so vollständig abkühlen lassen. Die Marmelade streicht sich cremig aufs Brot und ist ein wahrer Genuss.
20 kg barack vár sorsára, ebböl lett néhány üveg mazsolával bolondítva. Ami még jól jött volna, 4-5 ek darált mák. Sajnos, a mákdarálóm bemondta az unalmast és így most ebböl kimaradt. Talán még lesz energiám hozzá az elkövetkezö napokban...
Hozzávalók:
20 dkg mazsola (lehetöleg világos színü, un. zöld mazsola)
6 ek rum
2 kg sárgabarack
1 citrom leve
1 kg befözöcukor 2:1
A mazsolát a rummal elkeverem, 1-2 órát állni hagyom. Közben a barackot megmosom, kimagozom, negyedelem. (Aki pépesen szereti, kézi turmixolóval összetörheti.)
Hozzáadom a citrom levét és a mazsolakeveréket (a darált mákot, ha van!), a befözöcukrot. Alaposan összekeverem és 1 órát állni hagyom, közben többször keverek rajta egyet. Egy idö múlva a cukor teljesen elolvad és ekkor kezdem csak állandó keverés mellett felforralni. Legalább 5 percig forralom, majd lehúzom a tüzröl és alaposan kiforrázott üvegekbe töltöm. Lezárom az üvegeket és 5 percre fejre állítom, majd szárazdunsztba teszem másnapig. Ha kihûltek, címkézem, aztán kenyérrel, kaláccsal (esetleg csak magában, kanalazva) megesszük.
***
Zutaten: 200 g Rosinen
6 EL Rum
2 kg Marillen
Saft einer ganzen Zitrone
1 kg Gelierzucker 2:1
Die Rosinen mit Rum gut vermischen und 1-2 Stunden ziehen lassen. Die gewaschenen Marillen, sorgfältig putzen, entkernen und in Stücke schneiden. In einen Topf geben. Mit Zitronensaft und Rosinen-Rum-Mischung gut vermischen. Gelierzucker in den Fruchtbrei einrühren und dann langsam erhitzen. Kochzeit ca. 5 Minuten. Immer wieder umrühren. (Soll sie ein ?Pürree? sein, dann länger kochen oder mit dem Stabmixer mixen.)
Die fertig gekochte Marmelade in heiß ausgespülte Marmeladengläser füllen, dicht verschließen, 5 Minuten auf den Kopf stellen. Die Gläser wieder umdrehen und mit einer Woll- oder Steppdecke zugedecken und so vollständig abkühlen lassen. Die Marmelade streicht sich cremig aufs Brot und ist ein wahrer Genuss.