Rumos-diós tiramisu

2014-07-16

sponsored links


Noha a héten is még kõkeményen zajlik a pihenés, azért immáron egy jól ismert konyhában nem bírok ellenállni egy kis sütögetésnek. Ebben mondjuk volt némi túlzás, tekintve hogy a címben szereplõ ínycsiklandó olasz sütemény még mutatóba sem kerül a sütõ közelébe se. Éppen ezért gyors és könnyû elkészíteni, az íze pedig mennyei és igen kiadós.

Nyilván rengetegen ismeritek, pláne, hogy az egyik legfõbb hozzávalójának dobozán is található egy remek recept. Lényegében nem is nagyon tértem el tõle, no de persze azért nem is követtem pontosan, hisz akkor nem én lennék. Különösen, hogy kiötlöttem, hogy ha már egy éve áll itt egy zacskó dió a majdnem kerti diófáról ? töretlenül :( -, akkor éppen itt az ideje, hogy használjam is.

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 tojás
2 adag kávé
1 dl tej
rum
porcukor
2 zacskó bourbon vaníliás cukor
1 zacskó babapiskóta
3 marék dió

 
Szóval pikk-pakk lefõztem 2 adag kávét, tettem bele egy kávéskanál cukrot, kb. 1 dl tejet és 2-3 evõkanál rumot. Hagytam kihûlni. Közben a 2 tojást szétválasztottam, a sárgájákat bourbon vaníliás cukorral és egy kis kanál porcukorral kihabosítottam. Hozzáadtam a mascarponét és tovább vertem habverõvel, míg viszonylag kemény habbá vált, végül beízesítettem még 2 kk. rummal. A habtejszínt külön edényben vertem habbá és óvatosan forgattam össze a mascarponés habbal. A diót klopfoló segítségével durvára törtem. A babapiskótákat a kávéba merítettem, egyesével 2-3 másodpercig, hogy átitatódjanak, de mégse ázzanak el teljesen. Egy magasabb szélû tálban, sorba egymás mellé pakoltam õket, rákentem a krém felét, meghintettem a tört a dióval és szitán át leszórtam cukrozatlan kakaóporral. Ha a tálunk engedi, akkor ebbõl a mennyiségbõl ideálisan pont 2 szintes tiramisu jön ki. Tehát az elõzõ rétegezést megismételjük. Óvatosan letakarjuk a tálat és hûtõbe tesszük. Pár órán át hagyjuk pihenni, utána már bátran fogyaszthatjuk, de igazából egy éjszaka tesz igazán jót neki, hogy alaposabban összeérjenek az ízek. A nyers tojássárgája miatt persze túl sokáig nem tárolható, szóval lehetõleg legyen elég érdeklõdõ, hogy másnap biztosan elfogyjon a finomság. Mindjárt megyek is vele szomszédolni. ;)

Halkan megjegyzem, hogy eredetileg Amaretto likõr - egy kiváló marcipán illatú mandulalikõr- kellene hozzá, amibõl talán még néhány csepp akad is otthon. Nagyjából 7 éve vettem egy üveggel, kifejezetten a tiramisu kedvéért. Ez idõ alatt sikerült is kb. négyszer elkészítenem ezt a nem éppen bonyolult nyalánkságot, úgyhogy csodás befektetés volt, ugyanis a likõr 95%-a gyakorlatilag elpárolgott. :-/ Ha bárki szert tud tenni kis üveges verzióra, amilyet én még nem láttam, vagy éppen biztosított az Amaretto egyéb felhasználása/ elfogyasztása, akkor vegye meg bátran. Egyéb esetben viszont jó szívvel ajánlom a rumot, mert bár az kissé "póriasabb" és több édességbõl is megszoktuk az ízét, de mindenképpen jobban megéri és vele is nagyon finom lesz az édesség? a dióhoz pedig kifejezetten jól illik, bár az szintén nem része az eredeti receptnek. Ahogy a mascarponét sem feltétlenül tejszínhabbal lazítják, hanem a tojásfehérjékbõl vert habbal keverik össze óvatosan. Mint minden népszerû süteménynek, ennek is van számos változata, ami nem baj. A lényeg, hogy finom legyen! ;)


Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/07/tirami...

sponsored links

Keres?s