Rumos-diós-narancsos trüffeltorta
sponsored links
A hagyományos trüffeltortámat turbóztam egy kicsit tovább némi pirított dióval, kandírozott narancshéjjal és rummal. Egész pontosan rumaromával, hiszen így gyerekek is ehetnek belõle. Amennyiben a torta csak felnõtteknek készül, bátran használjunk rumot vagy akár diólikõrt is. Az alap kicsit olyan, mintha Sport szelet lenne, de a dió és a narancs miatt sokkal masszívabb és ezekkel az ízekkel szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét ez a torta.
Hozzávalók:
18 cm-es tortához:
A piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
105 gr liszt
20 gr kakaópor
10 gr sütõpor
0.5 dl olaj
0.5 dl víz
A krémhez:
300 gr étcsoki
300 ml habtejszín
50 gr kandírozott narancshéj, apróra vágva
50 gr pirított, darált dió
ízlés szerint rum / rumaroma/ diólikõr
A díszítéshez:
8 db fél dió
1 ek. pirított, darált dió
Elkészítés:
1. Olajos piskótát készítünk az itt leírtak alapján, melyet kihûtünk majd 3 lapba vágunk.
2. Az étcsokit egy tálba törjük, a tejszínt felforraljuk. A forró tejszínt ráöntjük a csokira majd kézi habverõvel simára keverjük. Ha kihûlt, hûtõbe tesszük pár órára, akár egy egész éjszakára is. Könnyebben kihabosítható és egyszerûbb vele dolgozni, így akár ezt a lépést már elõzõ nap is megcsinálhatjuk.
3. A kihûlt csoki ganache-t robotgép üstjébe tesszük és közepes fokozaton elkezdjük kihabosítani. Ekkor adjuk hozzá a rumot / rumaromát/ diólikõrt és addig habosítjuk, míg meg nem nõ kissé a térfogata és ki nem világosodik picit a színe. Ne verjük túl, mert a tejszínt nem csak önmagában, hanem ebben a formában is túl lehet verni, melynek eredménye ikrás krém lesz. Ha látszanak benne az apró kis rögök, akkor túl sokáig vertük. Ezért ne magas, hanem közepes fokozaton dolgozzunk. Ha ezzel megvagyunk, vegyünk ki egy kevés krémet: annyit, amennyivel a torta oldalát, tetejét vékonyan bekenjük és amennyit a díszítéshez szeretnénk használni.
4. A maradék nagyobb adag krémbe spatulával keverjük bele a pirított darált diót és az apróra vágott kandírozott narancshéjat, ez a rész lesz a torta tölteléke.
5. Betöltjük a tortát: egy lap piskóta, a narancsos-diós krém fele, még egy piskóta, a krém másik fele, végül a legszebb, legegyenesebb piskótalap a tetejére. A félretett csokikrémmel kenjük be a torta oldalát, tetejét. Díszítsük a maradék krémmel, fél diószemekkel és kevés pirított, darált dióval.
Felhasználásig tároljuk hûtõben, de akár azonnal is szeletelhetõ és fogyasztható, mert a krém szuper állagú.