Rumos-diós almás pite
sponsored links
Ismét, egy isteni finom desszertet hoztam, almás pitét, egy kevés rummal bolondított, diós hab réteggel. Nagyon egyszerûen és aránylag gyorsan elkészül, a család nagy örömére. Szerintem, nincs olyan ember, aki ne szeretné az almás pitét. Legalábbis az én környezetemben nincs ilyen. Sokszor készül nálunk is, mivel nagy kedvenc.
Az almás pite készítésénél arra figyeljünk, hogy ha az alma, amit használunk nagyon édes fajta, akkor a cukorral óvatosan bánjunk, mert nagyon édes lesz a végeredmény, ami elronthatja a süteményünket.
Tudom, hogy az almás pite elengedhetetlen tartozéka a fahéj, de én most csak egy leheletnyit tettem belõle, mivel azt szerettem volna, ha a dió és a rum aromája dominál, az alma kellemesen édes-savanykás íze mellett. Mivel a tetejét nem fedtem be teljesen, ezért a tészta mellett kikukucskáló dióhab megpirult, ettõl még intenzívebb diós ízt kapott a sütemény.
Rumos-diós almás pite
Hozzávalók a tésztához: 27 cm-es pite formához:
32 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
2 db tojássárgája +1 a tetejére a kenéshez
13,5 dkg kókuszzsír, vagy vaj
13,5 dkg porcukor
1/2 csomag sütõpor
6 dkg tejföl
1 csipet só
A töltelékhez:
5 db közepes méretû, savanykás alma
10 dkg darált dió
3 dkg mazsola
3 db tojásfehérje
5 + 5 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj
2 evõkanál rum
1 mokkáskanál õrölt fahéj
1 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja
1 csipet só
Elkészítés:
Elõször elkészítjük a tölteléket, ehhez az almákat meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházat, vékony szeletekre vágjuk és ráfacsarjuk a citrom levét.
Egy magasabb falú serpenyõbe tesszük a vajat, ezen megdinszteljük az almát a cukor felével, az elõzõleg leöblített mazsolával és a citrom reszelt héjával és a végén a fahéjat is hozzákeverjük, majd félretesszük hûlni.
Rumos-diós almás pite
Míg a töltelék hûl, addig elkészítjük a tésztát.
A tésztához a lisztet a sütõporral és a porcukorral együtt, egy csipet sóval, egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát.
Mikor a tészta jól összeállt, kettéválasztjuk úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütõ belsõ oldalát is béleljük.
Tehát, a nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütõformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje.
Rákanalazzuk és elsimítjuk rajta a langyos alma tölteléket.
Az almarétegre elkészítjük a diós habot. A tojásfehérjét a cukor másik felével felverjük kemény habbá és apránként adagolva, hozzákeverjük a rumot és a végén laza mozdulatokkal a darált diót.
Mikor ezzel készen vagyunk, rásimítjuk a diós habot az almarétegre.
Rumos-diós almás pite
A tészta másik felét szintén kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
Én most egy kicsit játszottam a tésztával, nem egyben, hanem a kinyújtott tésztából formákat kiszúrva, került rá a felsõ réteg. Ati nagy örömére, ugyanis ilyenkor, ez az õ feladata és nagyon élvezi.
Tehát, a felsõ tésztaréteget lekenjük egy tojássárgájával és ha egészben kerül rá a tészta, villával megszurkáljuk, majd elõmelegített sütõbe téve 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután meghûlt, szeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Különleges almás pite
Narancsos túrós pite, házi túróból
"Tökéletes" almás pite
Rumos-diós körtekrémes torta, születésnapra
Meggyes pite
Az almás pite készítésénél arra figyeljünk, hogy ha az alma, amit használunk nagyon édes fajta, akkor a cukorral óvatosan bánjunk, mert nagyon édes lesz a végeredmény, ami elronthatja a süteményünket.
Tudom, hogy az almás pite elengedhetetlen tartozéka a fahéj, de én most csak egy leheletnyit tettem belõle, mivel azt szerettem volna, ha a dió és a rum aromája dominál, az alma kellemesen édes-savanykás íze mellett. Mivel a tetejét nem fedtem be teljesen, ezért a tészta mellett kikukucskáló dióhab megpirult, ettõl még intenzívebb diós ízt kapott a sütemény.
Rumos-diós almás pite
Hozzávalók a tésztához: 27 cm-es pite formához:
32 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
2 db tojássárgája +1 a tetejére a kenéshez
13,5 dkg kókuszzsír, vagy vaj
13,5 dkg porcukor
1/2 csomag sütõpor
6 dkg tejföl
1 csipet só
A töltelékhez:
5 db közepes méretû, savanykás alma
10 dkg darált dió
3 dkg mazsola
3 db tojásfehérje
5 + 5 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj
2 evõkanál rum
1 mokkáskanál õrölt fahéj
1 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja
1 csipet só
Elkészítés:
Elõször elkészítjük a tölteléket, ehhez az almákat meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházat, vékony szeletekre vágjuk és ráfacsarjuk a citrom levét.
Egy magasabb falú serpenyõbe tesszük a vajat, ezen megdinszteljük az almát a cukor felével, az elõzõleg leöblített mazsolával és a citrom reszelt héjával és a végén a fahéjat is hozzákeverjük, majd félretesszük hûlni.
Rumos-diós almás pite
Míg a töltelék hûl, addig elkészítjük a tésztát.
A tésztához a lisztet a sütõporral és a porcukorral együtt, egy csipet sóval, egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát.
Mikor a tészta jól összeállt, kettéválasztjuk úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütõ belsõ oldalát is béleljük.
Tehát, a nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütõformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje.
Rákanalazzuk és elsimítjuk rajta a langyos alma tölteléket.
Az almarétegre elkészítjük a diós habot. A tojásfehérjét a cukor másik felével felverjük kemény habbá és apránként adagolva, hozzákeverjük a rumot és a végén laza mozdulatokkal a darált diót.
Mikor ezzel készen vagyunk, rásimítjuk a diós habot az almarétegre.
Rumos-diós almás pite
A tészta másik felét szintén kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
Én most egy kicsit játszottam a tésztával, nem egyben, hanem a kinyújtott tésztából formákat kiszúrva, került rá a felsõ réteg. Ati nagy örömére, ugyanis ilyenkor, ez az õ feladata és nagyon élvezi.
Tehát, a felsõ tésztaréteget lekenjük egy tojássárgájával és ha egészben kerül rá a tészta, villával megszurkáljuk, majd elõmelegített sütõbe téve 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután meghûlt, szeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Különleges almás pite
Narancsos túrós pite, házi túróból
"Tökéletes" almás pite
Rumos-diós körtekrémes torta, születésnapra
Meggyes pite