Rum-Kokos újratöltve: egyszerûsített verzió (VKF 49.)

2012-06-15

sponsored links


Gondolom, emlékeztek páran az elsõ kísérletemre folyékony alkoholos töltelékkel töltött bonbon készítésére: a polikarbonát formában készült bonbon akkor rumos tölteléket kapott, és meglepõdve állapítottam meg, hogy ízében abszolút a bolti Rum-Kokosra hasonlít.
A technika azonban sajnos nem a legegyszerûbb ilyen folyós bonbon készítésénél: akkor tudjuk csak lezárni a bonbont, ha a túltelített cukorszirupunk szépen kikristályosodik, és egy vékony réteget képez az alkoholos töltelék tetején. A legújabb bonbonos könyvemben (ld. lent) azonban két nagyon-nagyon jó tippet olvastam, hogyan egyszerûsíthetjük le a dolgunkat:
- Használjunk kész trüffelhüvelyeket, ami már alapból idõspórolás a csokihüvely kiöntéséhez képest, de nem ez a fõ érv mellette, hanem az, hogy a trüffelhüvelyeknél sokkal kisebb a nyílás, amit be kell fednünk csokival, kisebb az a felület, ahol egyenletesen fedõ cukorkristályrétegnek kell kiválna. Magyarul nehezebben szúrhatjuk el :)
- Ha mégsem akar vékony rétegben kikristályosodni a cukor, akkor sem kell kétségbe esni, arra is van megoldás! Elõször temperáljunk egy kevés kakaóvajat (kevés kakaóvajat megolvasztunk, és egy csipet porított kakaóvajjal temperáljuk, mint a csokit), majd óvatosan adagoljunk egy keveset a temperált kakaóvajból a szirup tetejére. A kakaóvaj nem fog lesüllyedni vagy összekeveredni az alkoholos cukorsziruppal, hanem a szirup tetején fog megszilárdulni, és ez fogja megtartani a lezáráshoz használt csokoládét.
Ennél a bonbonnál nem volt szükség a kakaóvajas megoldásra, szépen kikristályosodott nekem, de egy másik alkoholos bonbonnál próbáltam abszolút sikerrel, jön arról is a poszt. A trüffelhüvelyes megoldás nagyon tetszett, sok lehetõség van benne, mert így a lezárt golyóbist a csokiba mártás után akár meg is hempergethetjük valamiben, ami harmonizál az alkoholos töltelékkel. Ha már hamis Rum-Kokos, akkor csakis a kókusz jöhetett szóba ennél a bonbonnál!

Mivel a bonbonok fehércsoki-burkot kaptak és hófehér kókuszba lettek hempergetve, tökéletesen illenek a Mandulasarok blogon meghirdetett aktuális VKF-témához, a plusz színt pedig a Stroh rum narancsos árnyalata adja, ami csak akkor bukkan elõ, ha ráharapunk a bonbonra.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz: ...

Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2012/06/rum-...

sponsored links

Keres?s