Rugelach
sponsored links
A mai rugelach jellegzetessége a krémsajttal készülõ tészta. Eredendõen a zsidó konyha süteménye, melynek különbözõ variációi honosodtak meg, mondhatom, hogy mindegyik ellenállhatatlanul finom. Úgy történhetett hogy az Újvilágban (értsd Amerika) valamelyik cukrász krémsajttal készítette el a rugelach tésztáját. Hát mit mondjak az eredmény fenomenális! A tészta kívül ropogós, belül vajasan omlós. A régi receptekben tejfölt használtak, és találkoztam szintén régi receptkönyvben élesztõs változattal is. Tradicionálisan kis duci kifliket formázunk, de létezik olyan is amikor téglalap formára sodorjuk ki a tésztát rákenjük a tölteléket, és mint a rétest feltekerjük. Még sütés elõtt bevágjuk a szeleteket. A töltelékek sora szinte végtelen, aszalt gyümölcsök, lekvárok, diófélék, az újabb változatokban pedig csokoládé és karamell. A tészta mint más sok tejföllel készülõ esetben az összeállítás kor puha , és odaragad a kezünkhöz. Hogy dolgozni tudjunk vele, legalább egy éjszakára hagyjuk hideg helyen pihenni.
Hozzávalók:
125g puha vaj
125g krémsajt
140g liszt
15g finom nádcukor
4 evõkanál sûrû baracklekvár ...