Rozsos-sajtos stangli
sponsored links
Már többször készítettem sajtos stanglit. Hagyományos sajtosat, kolbászosat, túrósat, medvehagymásat, és most egy kevés rozsliszttel dúsított sült. A puha belsõt kívül ropogós sajt borítja. Kiváló szendvics alapanyag, de a gyerekek csak úgy magába is nagyon szívesen eszegetik.
Hozzávalók 8 db stanglihoz:
Tésztához:
*40 dkg finom liszt (BL55)
*10 dkg Teljes kiõrlésû rozsliszt (RL190)
*2 tk só
*7 dkg reszelt sajt
*2,5 dkg élesztõ
*1 tk cukor
*3 dl tej
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin
Tetejére:
*1 kisebb tojás felverve
*7 dkg reszelt sajt
A liszteket egy tálba mérjük, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót és jól összekeverjük.
Az élesztõt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd liszthez adjuk a maradék tejjel, a tojás sárgájával, a margarinnal együtt. Alaposan kidagasztjuk, ha túl lágy lenne a tészta, adhatunk hozzá 1-2 evõkanál lisztet, de ne legyen túl kemény.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlõ részre osztjuk.
Gombócokat formázunk, amiket letakarva 15 percet hagyunk pihenni, majd egyenként 2-3 mm vastag ovális lappá nyújtunk. Ezek kb. 10*15 cm nagyságúak.
Majd a hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit.
A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk.
A két végét kicsit összenyomjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nõni fognak.
A stangli forma kialakításáért a tészták tetejét kicsit lelapítjuk, a végeket kicsit csúcsosítjuk.
Hagyjuk letakarva 45 percet kelni.
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd megszórjuk reszelt sajttal.
190 fokra elõmelegített sütõben 20 perc alatt hõlégkeveréssel barnára sütjük.