Rozsos kenyér tejsavóval
sponsored links
Mióta itthon sütöm a kenyeret, már többféle receptet kipróbáltam, és többféle lisztet is. Sokáig tönkölylisztet használtam amit fehér kenyérliszttel kevertem. Tótkomlósival, mert ugye az a legjobb. Aztán a tönkölyrõl fokozatosan áttértem a teljes kiõrlésû rozslisztre, mert az még a tönkölynél is egészségesebb, és nem utolsósorban nagyon szeretem az ízét. A tótkomlósi lisztet is lecseréltem, mert idõközben a duplájára ment fel az ára. Volt egy idõszak télen, amikor meg kellett húzni a nadrágszíjat, és akkor "fanyalodtam" rá a Spar-os Budget finomlisztre, mert éppen fele annyiba kerül, mint a tótkomlósi. A meglepetésem óriási volt, amikor az olcsó finomlisztbõl ugyanolyan jó (ha nem jobb) kenyereket sikerült produkálni, mint a neves kenyérlisztbõl. Azóta nem is használok mást. Elõször sikért is tettem hozzá, biztos ami biztos alapon, végül ez feleslegesnek bizonyult, mert anélkül is gyönyörû kenyereket sikerült sütni belõle.
Technikailag elõször a kenyér nagyasszonya, Limara útmutatásai nyomán igyekeztem a kenyereimet elõállítani, öregtésztásan ahogy kell, aztán ez is elmaradt. Az öregtésztát ugye egy nappal a kenyérsütés elõtt kell elkészíteni, de nálunk ...