Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
sponsored links
Igazából, nem is tudom eldönteni, hogy ezt most kenyérnek, vagy zsömlének nevezzem-e, mindenesetre nagyon finomra sikeredett. Kívül ropogós héj, melyre finoman rápirultak a magvak, puha, foszlós kenyérbelsõ, enyhe vajas-fokhagymás aromával. A tésztáját tekintve, egy kevés, világos rozsliszttel és joghurttal gazdagítottam, így egy kissé másabb íze lett, mint a megszokott fehér kenyér. Egyetlen szépséghibája talán annyi, mivel vajjal kentem, a magvak nem tudtak rásülni, ezért fogyasztásakor lepotyogtak róla. De ez szerencsére, nem rontott az élvezeti értékén.
Az íze egy kevés vajjal megkenve érvényesül csak igazán.
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Hozzávalók:
0,5 dl napraforgó olaj
1 dl natúr joghurt
3 dl langyos víz
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
50 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg világos rozsliszt
1 tasak szárított élesztõ
a tetejére:
2 dkg vaj
1 duci gerezd fokhagyma
3-4 evõkanál magkeverék
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben beteszem a gépbe, dagasztó programon összedolgoztatom vele.
Természetesen, kenyérsütõgép nélkül is elkészíthetõ a tészta. Ha friss élesztõvel készítjük, egy kevés vízzel oldjuk fel az élesztõt úgy dolgozzuk össze a többi alapanyaggal.
Miután a tésztát jól kidolgoztuk, letakarva egy tiszta konyharuhával, hagyjuk, hogy duplájára kelni körülbelül 30 perc alatt.
Miután a tészta megkelt, óvatosan átdolgozzuk, átgyúrjuk, majd 5 percre letakarva hagyjuk pihenni.
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Ezután a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 2,5 cm magasra nyújtjuk, egy 8,5 cm átmérõjû fánkszaggatóval, vagy egy ilyen széles szájú pohár segítségével köröket szaggatunk a tésztából és egy sütõpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába (28 cm) helyezzük egymás mellé õket. A szaggatás mentén maradó tésztát szintén óvatosan összegyúrjuk és kör alakra megformázva a többi mellé tesszük. Én 10 db bucit készítettem.
Konyharuhával letakarva pihentetjük 20-25 percig, míg szépen megkelnek.
Míg a tészta pihen, addig a sütõt 200 fokra elõmelegítjük és párásítjuk.
Egy nagyobb gerezd fokhagymát nagyon apró lyukú reszelõvel belereszelünk a langyos olvadt vajba és jól elkeverjük. Miután a tészta megkelt, ezzel a fokhagymás vajjal megkenjük a tetejét és meghintjük a magkeverékkel.
Az így elõkészített tésztát betesszük az elõmelegített sütõbe és 200 fokon, 25-30 perc alatt szép pirosas barnára sütjük.
Rácsra téve kihûtjük és egy-egy bucit leválasztva fogyasztjuk.
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából
Füstölt, fûszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurtos öntettel
Egyszerû, házi kenyér
Túrós-kukoricapelyhes palacsinta, joghurtos málnával
Pillekönnyû, joghurtos édesburgonya (batáta) fánk
Az íze egy kevés vajjal megkenve érvényesül csak igazán.
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Hozzávalók:
0,5 dl napraforgó olaj
1 dl natúr joghurt
3 dl langyos víz
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
50 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg világos rozsliszt
1 tasak szárított élesztõ
a tetejére:
2 dkg vaj
1 duci gerezd fokhagyma
3-4 evõkanál magkeverék
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben beteszem a gépbe, dagasztó programon összedolgoztatom vele.
Természetesen, kenyérsütõgép nélkül is elkészíthetõ a tészta. Ha friss élesztõvel készítjük, egy kevés vízzel oldjuk fel az élesztõt úgy dolgozzuk össze a többi alapanyaggal.
Miután a tésztát jól kidolgoztuk, letakarva egy tiszta konyharuhával, hagyjuk, hogy duplájára kelni körülbelül 30 perc alatt.
Miután a tészta megkelt, óvatosan átdolgozzuk, átgyúrjuk, majd 5 percre letakarva hagyjuk pihenni.
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Ezután a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 2,5 cm magasra nyújtjuk, egy 8,5 cm átmérõjû fánkszaggatóval, vagy egy ilyen széles szájú pohár segítségével köröket szaggatunk a tésztából és egy sütõpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába (28 cm) helyezzük egymás mellé õket. A szaggatás mentén maradó tésztát szintén óvatosan összegyúrjuk és kör alakra megformázva a többi mellé tesszük. Én 10 db bucit készítettem.
Konyharuhával letakarva pihentetjük 20-25 percig, míg szépen megkelnek.
Míg a tészta pihen, addig a sütõt 200 fokra elõmelegítjük és párásítjuk.
Egy nagyobb gerezd fokhagymát nagyon apró lyukú reszelõvel belereszelünk a langyos olvadt vajba és jól elkeverjük. Miután a tészta megkelt, ezzel a fokhagymás vajjal megkenjük a tetejét és meghintjük a magkeverékkel.
Az így elõkészített tésztát betesszük az elõmelegített sütõbe és 200 fokon, 25-30 perc alatt szép pirosas barnára sütjük.
Rácsra téve kihûtjük és egy-egy bucit leválasztva fogyasztjuk.
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából
Füstölt, fûszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurtos öntettel
Egyszerû, házi kenyér
Túrós-kukoricapelyhes palacsinta, joghurtos málnával
Pillekönnyû, joghurtos édesburgonya (batáta) fánk