Rozsos gyökérkenyér

2012-05-24

sponsored links


Még mindig nehezen dolgozom fel, azt, hogy milyen elképesztõ áron adják a multik a különbözõ gyökérkenyereket.  Alapvetõen minimális nyersanyagot igényelnek, csupán az elkészítésük az, ami idõigényes. Egy éjszakát kelnek hideg helyen, de ez nem magyarázza, az 1000 Ft/kg fölötti árat.  Én azért nem sütöm gyakrabban, mert -a ciabattához hasonlóan - csak a sütés napján igazán finom, a másnaposság már nem áll neki jól. A nagy kedvencem mostanában a teljes kiõrlésû kenyér, ami még 4-5 nap után is puha, ízletes és vékonyra szeletelhetõ.
Most mégis rászántam magam egy adag gyökérkenyérre.  Petra Holzapfel receptjét módosítottam, akinek a leírásaiban még sosem csalódtam.
Az elõkészületek 1-2 napig tartanak, de ez csak annyit jelent, hogy az elõtészta érik a konyhapult sarkában egy kis dobozban.
Élesztõs elõtészta:
  • 125 g BL80 kenyérliszt
  • 125 g víz
  • 3 g élesztõ ( egy csipet )
  • 2 g só
 Alapos összekeverés után egy éjszakát kel meleg helyen. Ha hûvösebb a konyha, akkor érdemes betenni pl. a kikapcsolt sütõbe, mikróba, akol védettebb helyen van.
Ha megérett, akkor pár perc alatt bedagasztom a tésztát.
  • 150 g BL80 kenyérliszt ...

Folytats a blogon ... lacitromkonyha.blogspot.com/2012/05/r...

sponsored links

Keres?s