Rozsos gyökérkenyér
sponsored links
Még mindig nehezen dolgozom fel, azt, hogy milyen elképesztõ áron adják a multik a különbözõ gyökérkenyereket. Alapvetõen minimális nyersanyagot igényelnek, csupán az elkészítésük az, ami idõigényes. Egy éjszakát kelnek hideg helyen, de ez nem magyarázza, az 1000 Ft/kg fölötti árat. Én azért nem sütöm gyakrabban, mert -a ciabattához hasonlóan - csak a sütés napján igazán finom, a másnaposság már nem áll neki jól. A nagy kedvencem mostanában a teljes kiõrlésû kenyér, ami még 4-5 nap után is puha, ízletes és vékonyra szeletelhetõ.
Most mégis rászántam magam egy adag gyökérkenyérre. Petra Holzapfel receptjét módosítottam, akinek a leírásaiban még sosem csalódtam.
Az elõkészületek 1-2 napig tartanak, de ez csak annyit jelent, hogy az elõtészta érik a konyhapult sarkában egy kis dobozban.
Élesztõs elõtészta:
- 125 g BL80 kenyérliszt
- 125 g víz
- 3 g élesztõ ( egy csipet )
- 2 g só
Ha megérett, akkor pár perc alatt bedagasztom a tésztát.
- 150 g BL80 kenyérliszt ...