Rozskovászos-vajas kifli

2017-06-02

sponsored links

A 3 éves rozskovászomból rendszeresen sütök kenyeret, viszont amikor több türelmem van formázgatni, akkor ilyen kifliket készítek belõle.
Nincsenek akkorára felfújva, mint a bolti, elvégre nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, viszont sokkal finomabb és laktatóbb. ?
Ha nem vagyunk rá sokan, akkor fele adag is elegendõ.

Hozzávalók

  • 400 g finomliszt
  • 300 g kenyérliszt
  • 180 g víz
  • 180 g langyos tej
  • 40 g olvasztott vaj
  • 70 g rozskovász
  • 20 g élesztõ
  • 15 g só
  • 15 g porcukor

Elkészítés

  1. Az élesztõt felfuttatjuk egy csipetnyi porcukorral és a tej felével.
  2. A többi hozzávalót egy jó nagy tálba kimérjük, és ha már felfutott az élesztõ, az egészet tésztává gyúrjuk és legalább 10 percen át dagasztjuk.
  3. Letakarva kb egy órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkán 20 egyenlõ részre osztjuk a tésztát. Gömbölyûre formázzuk és letakarva még 20-30 percen át kelesztjük.
  5. Minden darabot ellipszis formájúra kinyújtjuk és feltekerjük. Begörbítve, kiflivé formázzuk.
  6. Sütõpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk õket, ne túl közel egymáshoz. Letakarva további 55 percet kelesztjük õket.
  7. Sütés elõtt lekenjük õket kevés vízzel. A sütõbe vizet spriccelünk, hogy gõz keletkezzen és 220 °C-ra elõmelegített sütõben kb 17 perc alatt megsütjük a kifliket.


Folytats a blogon ... gasztro.kabocaweb.hu/kenyerek-es-peks...

sponsored links

Keres?s