Rozskovászos-vajas kifli
sponsored links
A 3 éves rozskovászomból rendszeresen sütök kenyeret, viszont amikor több türelmem van formázgatni, akkor ilyen kifliket készítek belõle.
Nincsenek akkorára felfújva, mint a bolti, elvégre nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, viszont sokkal finomabb és laktatóbb.
Ha nem vagyunk rá sokan, akkor fele adag is elegendõ.
Hozzávalók
- 400 g finomliszt
- 300 g kenyérliszt
- 180 g víz
- 180 g langyos tej
- 40 g olvasztott vaj
- 70 g rozskovász
- 20 g élesztõ
- 15 g só
- 15 g porcukor
Elkészítés
- Az élesztõt felfuttatjuk egy csipetnyi porcukorral és a tej felével.
- A többi hozzávalót egy jó nagy tálba kimérjük, és ha már felfutott az élesztõ, az egészet tésztává gyúrjuk és legalább 10 percen át dagasztjuk.
- Letakarva kb egy órán át kelesztjük.
- Lisztezett deszkán 20 egyenlõ részre osztjuk a tésztát. Gömbölyûre formázzuk és letakarva még 20-30 percen át kelesztjük.
- Minden darabot ellipszis formájúra kinyújtjuk és feltekerjük. Begörbítve, kiflivé formázzuk.
- Sütõpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk õket, ne túl közel egymáshoz. Letakarva további 55 percet kelesztjük õket.
- Sütés elõtt lekenjük õket kevés vízzel. A sütõbe vizet spriccelünk, hogy gõz keletkezzen és 220 °C-ra elõmelegített sütõben kb 17 perc alatt megsütjük a kifliket.