Rozskovászos kenyér (élesztõ nélkül)
sponsored links
Élesztõ nélkül, kovásszal kenyeret sütni a legjobb móka, már ha szabad annak nevezni. Az ilyen kenyér ugyanis A Kenyér, mint ahogy régebben arról már írtam is. Bár a pihe, puha foszlós házikenyérnek sincs párja, tegnap például eszméletlen jó volt a vaddisznópörkölt szaftját ilyennel tunkolni, mégis, ha ezt az enyhén savanykás, vastagabb héjú kenyeret veszem ki a sütõbõl, na akkor érzem azt, hogy igen, kenyeret sütni mennyire jó dolog. Vastag, ropogós héjú, enyhén savanykás bélzetû tökéletes kenyér ugyanis a jól végzett munka jutalma.
Ha csak kovásszal sütök, akkor rozskovászt használok még az egyébként fehér kenyérhez is. A rozskovász ugyanis nagyon jó ízt ad neki. Ez a kenyér nem lassú éjszakai kelesztéssel készült, éppen ezért nagyon fontos volt a kovász minõsége. Aktív, jó buborékos kovász szükséges hozzá. Éppen ezért a sütést megelõzõ este a kovászomból, ami mindig készenlétben van, kivettem egy adagot, azt elkevertem ugyanannyi liszttel és vízzel, majd 12 órán keresztül állni hagytam. Egyenletes meleg kell neki,ezért egyszerûen bedugom éjszakára a mikróba.
Hozzávalók az aktív kovászhoz:
- 110 g kovász
- 110 g langyos víz
- 55 g BL 80 kenyérliszt ...