Rozmaringos, fokhagymás sült krumpli köret
sponsored links
Az eredetije Jamie Oliver nevéhez fûzõdik, bár több mûsorban láttam már, de én eddig még csináltam meg. Nem azért, mert túlságosan bonyolult lenne, inkább azért, mert elõre kell gondolkozni és így több idõt vesz igénybe.
A krumplikat héjastul kell megfõzni---persze alapos mosás után---, de nem teljesen puhára. Legalábbis én így gondoltam. Ugye nem csodálkozik azon senki, hogy nem egy írott recept alapján készítettem el, hiszen erre nincs is szükség.
A félig megfõzött krumplikat gyorsan lehûtöttem, hogy állás közben se fõljenek tovább, azután teljesen kihûtöttem, hogy kicsit megdermedjenek.
Készítettem egy gyorspácot a krumpliknak úgy, ahogy én gondoltam.
- kb. 1 kg félig fõtt krumpli
- 2 dl olívaolaj és napraforgóolaj keveréke
- só, frissen õrölt bors
- reszelt fokhagyma
- provanszi fûszerkeverék
- apróra vágott friss rozmaring
Sütõpapírral bélelt tepsire raktam mindet, a maradék pácot pedig elosztottam a krumplik tetején.
200°c-os sütõben ropogósra sütöttem kb. 40 perc alatt. Ha szükséges, félidõben meg kell fordítani, hogy mindkét oldala megpiruljon.
Nemcsak csodás illatok terjengtek a konyhában, de nagyon finom is lett. Sült liba körete volt, de bármilyen sült mellé méltó kiegészítõ lehet.