Rozmaringos fehérboros kecskesült
sponsored links
A férj a legutóbbi görögországi munkájából fél kecskével a bõröndjében érkezett haza. Én meg csak kapaszkodtam a röhögéstõl, hogy ilyen nincs. Az történt ugyanis, hogy bement egy helyi henteshez, vett kecskegida combot, a hentessel lepacsizta, hogy megtisztítja, szakszerûen becsomagolja és lefagyasztja neki, a szállításig pedig még szakszerûbben tárolja a húst. Most pedig meg is csinálta, amit már egy ideje tervezett vele.
Ezzel a rozmaringos fehérboros kecskesülttel jó esetben megvan a leves és a fõétel is együtt, ha kellõen szaftosra sikeredik. Drága görög barátaink egyébként is szeretik kikanalazgatni a levét, mintha a levest és a fõételt egyszerre ennénk. És amekkora a káosz egy görög étkezéskor, jó eséllyel eszik össze a desszertet a levessel. Mert amikor már azt hisszük, hogy nincs több hely az asztalon, õk csinálnak még néhány tányérnyit?
Imádom, ahogy a férjem fõz. Lazán, õszintén, szerelembõl, és egyszerûen. Kecskegida, rozmaring, fehérbor, citrom, ahogy a görög jóbarát felesége is készítette. Mert minek ezt túlbonyolítani.
Elõkészítés: 10 ? 15 perc
Sütési idõ: 2,5 óra
Hozzávalók (6 fõre):
kb. 1,5 kg kecskegida comb csülökkel együtt (már nem szopós, így nem lesz édes a hús íze)
2 nagyobb ág rozmaring
1 kis fej vöröshagyma
2 ? 3 gerezd fokhagyma
2 normál méretû citrom leve
só, bors
1 dl olívaolaj
3 dl száraz fehérbor
2 ? 3 dl víz, ha szaftosabban szeretnénk
köretnek: apró újkrumpli egészben vagy ó krumpli nagyobbra darabolva
A megtisztított, megmosott, szárazra törölt kecskecombokat bõkezûen sózta, borsozta, majd egy nagy tûzálló edénybe tette. Mellérakta a megpucolt és egészben hagyott vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket, illetve a rozmaringágakat. Meglocsolta az olívaolajjal és a friss citromlével, rátette a fedõt, a még hideg sütõbe tolta az edényt és 150 fokon sütni kezdte.
Kb. 1 óra elteltével hozzáöntötte a fehérbort is. Itt lehet hozzáadni a vizet is, ha hosszabb lére szeretnénk ereszteni. Lefedve visszatette a húst sütõbe és újabb 1 órán át párolta még a fehérboros lében.
Amikor a hús vaj puha lett, kivette, alufóliával lefedte és pihenni hagyta. A megtisztított krumplikat a szaftba tette és fedõ alatt kb. fél óra alatt puhára fõzte.
Ennyi. Hát tényleg nem pofon egyszerû? Persze, tudom, nem osztogatnak minden sarki hentesnél kecskét, de ha valaki szereti és hozzájut, készítse el így, mert nagyon, de nagyon finom.
A facebook-on is ott vagyok. Nézzetek be nyugodtan.
Citromos, rozmaringos céklasaláta
Rozmaringos skót vajas keksz (shortbread)
Rozmaringos tökmagkrém
Kecskesajtos céklás rizottó
Ezzel a rozmaringos fehérboros kecskesülttel jó esetben megvan a leves és a fõétel is együtt, ha kellõen szaftosra sikeredik. Drága görög barátaink egyébként is szeretik kikanalazgatni a levét, mintha a levest és a fõételt egyszerre ennénk. És amekkora a káosz egy görög étkezéskor, jó eséllyel eszik össze a desszertet a levessel. Mert amikor már azt hisszük, hogy nincs több hely az asztalon, õk csinálnak még néhány tányérnyit?
Imádom, ahogy a férjem fõz. Lazán, õszintén, szerelembõl, és egyszerûen. Kecskegida, rozmaring, fehérbor, citrom, ahogy a görög jóbarát felesége is készítette. Mert minek ezt túlbonyolítani.
Elõkészítés: 10 ? 15 perc
Sütési idõ: 2,5 óra
Hozzávalók (6 fõre):
kb. 1,5 kg kecskegida comb csülökkel együtt (már nem szopós, így nem lesz édes a hús íze)
2 nagyobb ág rozmaring
1 kis fej vöröshagyma
2 ? 3 gerezd fokhagyma
2 normál méretû citrom leve
só, bors
1 dl olívaolaj
3 dl száraz fehérbor
2 ? 3 dl víz, ha szaftosabban szeretnénk
köretnek: apró újkrumpli egészben vagy ó krumpli nagyobbra darabolva
A megtisztított, megmosott, szárazra törölt kecskecombokat bõkezûen sózta, borsozta, majd egy nagy tûzálló edénybe tette. Mellérakta a megpucolt és egészben hagyott vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket, illetve a rozmaringágakat. Meglocsolta az olívaolajjal és a friss citromlével, rátette a fedõt, a még hideg sütõbe tolta az edényt és 150 fokon sütni kezdte.
Kb. 1 óra elteltével hozzáöntötte a fehérbort is. Itt lehet hozzáadni a vizet is, ha hosszabb lére szeretnénk ereszteni. Lefedve visszatette a húst sütõbe és újabb 1 órán át párolta még a fehérboros lében.
Amikor a hús vaj puha lett, kivette, alufóliával lefedte és pihenni hagyta. A megtisztított krumplikat a szaftba tette és fedõ alatt kb. fél óra alatt puhára fõzte.
Ennyi. Hát tényleg nem pofon egyszerû? Persze, tudom, nem osztogatnak minden sarki hentesnél kecskét, de ha valaki szereti és hozzájut, készítse el így, mert nagyon, de nagyon finom.
A facebook-on is ott vagyok. Nézzetek be nyugodtan.
Innen is szemezgethettek
Citromos, rozmaringos céklasaláta
Rozmaringos skót vajas keksz (shortbread)
Rozmaringos tökmagkrém
Kecskesajtos céklás rizottó