Rozmaringos csülök
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy sertéscsülök, 2-3 evõkanál olaj, csípõs paprikakrém, 2-3 cikk fokhagyma, rozmaring;
a pácléhez: 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, csípõs paprika, só, szemes bors, babérlevél, rozmaring;
a körethez: 50 dkg krumpli, 1 vöröshagyma, 10 dkg angolszalonna, só, bors.
Elkészítése:
A pácléhez a csülök nagyságától függõen 2-3 l, sós vizet felforralunk a megtisztított és egészben hagyott hagymával, fokhagymával, a csípõspaprikával meg a fûszerekkel, majd lehûtjük és egy éjszakára a csülköt pácolódni hagyjuk benne.
Másnap a csülköt a páclében, lassú tûzõn, 1,5-2 óra alatt megfõzzük, majd szûrõkanállal kiemeljük, kicsit hûlni hagyjuk és a bõrös felületét éles késsel, négyzetrácsosan bevágjuk. A csípõs paprikakrémet összekeverjük az olajjal, az áttört fokhagymával meg az apróra vágott rozmaringgal és a csülköt bekenjük vele. Forró sütõben, 25-30 perc alatt ropogósra sütjük, közben többször meglocsoljuk egy kevés fõzõlével.
A körethez a krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben megfõzzük. Az angolszalonnát csíkokra vágjuk és kisütjük. Mikor félig megvan, hozzáadjuk a szintén csíkokra vágott vöröshagymát és zsírjára sütjük. A megfõtt krumplit leszûrjük és még forrón összekeverjük a hagymás szalonnával. megszórjuk borssal, ha szükséges, még megsózzuk. Salátával, csípõs paprikával tálaljuk.