Rozmaringos bárányborda Yorkshire puddinggal és grillezett zöldségekkel
sponsored links
Idén húsvétra eredetileg egyben sütött báránycomb vagy lapocka volt a terv, de amikor péntek hajnalban kimentem a Nagycsarnokba, és megláttam a hentesnél néhány darab gyönyörû báránygerincet, azonnal módosítottam a tervet: a húsok szépek voltak, arányosak és frissek, a bordák is normálisan le voltak tisztítva. Egy 70 dekás darabot vettem, az oldalas részét már nem kértem hozzá. A húsvéthoz talán jobban illik egy lassú tûzön sütött, sokáig illatozó, kiadós comb, de ez a fogás kétségtelenül elegánsabb, és ami a lényeg, rendkívül finom. Ha pedig köretnek a Yorkshire puddingot választjuk hozzá, biztos senki nem marad éhes. Hagyományosan ha a hús mellé ezt a köretet adjuk, a tányérnak az angol szokások szerint mindig ki kell egészülni némi zöldséggel, ez lehet párolt vagy grillezett egyaránt. A recept részben a BBC GoodFood márciusi száma alapján készült, de azt több helyen módosítottam, mind a hús, mind a pudding esetén. Elõbbinél az újságban nem pirították körbe serpenyõben a húst, márpedig azt szerintem nem lehet elhagyni, és a sütési idõt is eltúlozták. A köretnél pedig a tészta és a tojás arányai nem stimmeltek szerintem, így ezen is alakítottam. Még annyi jótanács, hogy elõre szóljunk a hentesnek, ne kezdje feldarabolni a báránybordánkat, hiszen egyben szeretnénk megsütni. Ez azért fontos, mert valamiért azonnal neki szoktak esni nagy késsel, hogy szeletekbe vágják.
Hozzávalók 4 fõre
70 dkg bárányborda egyben
friss rozmaring
1 citrom
fokhagyma ...