Rosé kacsamell fokhagymás szõlõvel
sponsored links
2 személyre:
- 2 nagyobb kacsamell
- rózsabors
- 50 dkg szõlõ
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- 1/2 dl víz
- 2 evõkanál vaj
- só, bors
- nagyszemû só
- olívaolaj
1. A kacsamellek bõrét éles késsel beirdaltam, mindkét oldalukat borsoztam, bedörzsöltem durvára darált rózsaborssal és olívaolajjal, majd szobahõmérsékleten pihentettem egy órán át.
2. A szõlõszemeket félbevágtam, kimagoztam, a fokhagymákat vékonyan felszeleteltem, a vöröshagymát csíkokra vágtam.
3. Kis lángon felolvasztottam a vajat, hozzátettem a felszeletelt hagymát, majd 10 percig pároltam. Amikor már majdnem teljesen megpuhult a hagyma, hozzátettem a fokhagymát, és ezzel is néhány percig pároltam. Végül beletettem a szõlõt, felöntöttem fehérborral, sóztam és borsoztam. Elpároltam a fehérbort, megkóstoltam, öntöttem hozzá egy kevés vizet, és félretettem.
4. Közepes (inkább kisebb, mint nagyobb) lángon vastag serpenyõben pár csepp olívaolajon pirítani kezdem a kacsamellek bõrét. Kb. 8-10 perc alatt kiolvadt a zsír, és a bõr szép piros lett. Ekkor megfordítottam, további 5 percig pirítottam a kacsamellek másik oldalát is. A tûzrõl levéve alufóliával lefedve 5 percig pihentettem tálalás elõtt. A bõrt a végén megszórtam nagyszemû sóval. Krumplipürével ettük.
(Ha nagyon vastag a kacsamell, a sütés végén 160 fokos sütõben további 5-8 percig érdemes sütni, és csak utána pihentetni. Ehhez hasznos, ha a serpenyõ nyele levehetõ vagy fémbõl készült, de áttehetjük egy kiolajozott tepsire vagy jénai tál fedõjébe is.)