Roston csirke burger

2014-04-09

sponsored links

Már rég volt étlapon hamburger, de most egy egészségesebb és gyorsabb változatot készítettem. 
A zöldségek természetesen ízlés szerint változtathatóak, nálunk épp ezek voltak itthon. A zsemle tésztát most a szokásos 8 helyett 10 részre osztottam, hogy kisebbek burgerek készüljenek, de töltve így is méretesek lettek :-)


Hozzávalók 10 burgerhez:
Tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 3,8 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
Lekenéshez:
  • 1 egész tojás felverve
  • 2 ek szezámmag
Húshoz:
  • 10 vékony szelet csirkemell
  • 1 kk só
  • 2 tk grill fûszerkeverék
  • 2 dl tej
  • 3-4 ek olaj
A burger töltéséhez:
  • 3 közepes paradicsom
  • 2 kis fej lila hagyma
  • 10 db jégsaláta levél
  • Mustár
  • Ketchup
  • Majonéz
A megtisztított, lecsepegtetett husikat meghintjük sóval, grill fûszerkeverékkel és egy tálkába fektetjük. Felöntjük annyi tejjel, hogy épp ellepje. Pár órát a hûtõben pihentetjük, de még jobb, ha egy egész éjszakát pácoljuk.
Az élesztõt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és megszórjuk a cukorral.
Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk sót, amit kicsit betakarunk egy kevés liszttel, a felfutott élesztõt, a margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 10 egyenlõ részre osztjuk.
Zsemléket formálunk a tésztadarabokból úgy, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe fektetünk és a szélétõl a közepe felé elkezdjük a gombóc közepébe nyomni a tésztát.
Ezután fejjel lefelé, sütõpapírral bélelt tepsikbe fektetjük
(Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nõni fognak.)
Ott még kb. 45 percet kelesztjük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.
200 fokra elõmelegített sütõben 15 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
A zöldségeket megtisztítjuk, a paradicsomot és a lila hagymát felkarikázzuk.
A husikat kiemeljük a tejbõl és leitatjuk róla a nedvességet.
Egy serpenyõben kevés olajat hevítünk és a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. (Kb. 7-8 perc elég neki, de ez függ a husik vastagságától is.)
Végül a zsemléket kettévágjuk, a zöldségekkel és a sült húsokkal megrakjuk. Ízlés szerin majonézzel, mustárral és ketchuppal kínáljuk.

Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/04/rosto...

sponsored links

Keres?s