ROSSZ HÍR A MUFFIN IMÁDÓKNAK
sponsored links
Egyetlen áfonyás muffin tartalmazhatja az egész napra ajánlott cukorbevitelt
Néhány kávézókban és boltokban kapható áfonyásmuffinnak jóval nagyobb a cukortartalma, mint a felnõtteknek ajánlott napi cukormennyiség - derítette ki egy Nagy-Britanniában végzett kutatás.Két egészséges táplálkozással foglalkozó brit csoport, az Action on Sugar és az Obesity Health Allianace elemzése szerint egy-egy áfonyás muffinban akár nyolc teáskanál cukor is lehet, miközben az ajánlott napi adag felnõtteknek hét kanál, gyermekeknek pedig ennél is kevesebb.
Egészségügyi szakemberek szerint az elemzés eredménye rámutat, hogy milyen könnyû túl sok cukrot fogyasztani - számolt be róla a BBC News cikke. A kutatást végzõ két szervezet 28 olyan muffint vizsgált meg, amelyeket pályaudvarokon és szupermarketekben árulnak. Elemzésük alapján 61 százalékuk hat vagy ennél több teáskanál cukorral készült, ami meghaladja a 7-10 éves gyermekek számára ajánlott napi cukoradagot.
A pályaudvari boltok muffinjaiban 19 százalékkal több cukor volt, és a sütemények 32 százalékkal nagyobbak voltak a szupermarketekben árult muffinoknál. Az Obesity Health Alliance szóvivõje felhívta rá a figyelmet, hogy miközben sokan gondolhatják, hogy az áfonyás muffin viszonylag egészséges választás az utazáshoz a csokoládéval vagy más süteményekkel szemben, az adatok azonban mást mutatnak.Mint hozzátette: a cukortartalom és méret szempontjából nagyon sokféle muffin kapható a tápérték korlátozott megjelölésével, nagyon könnyû egyetlen süteménnyel túl sok cukrot fogyasztani.
A két szervezet arra szólította fel a gyártókat, hogy csökkentsék a sütemények cukortartalmát. Ez összhangban van a brit kormány terveivel, amelyek szerint 2020-ra a népszerû termékek cukortartalmát 20 százalékkal kell csökkenteni.Az elemzés szerzõi azt is kezdeményezték, hogy a termékek csomagolásán feltûnõ helyen kötelezõen jelenjen meg a tápértékjelölés minden termék esetében. Az élelmiszerboltokat képviselõ brit szervezet, a British Retail Consortium közölte, hogy tagjai végrehajtják a brit cukorcsökkentési stratégiát, és máris sok ezer tonna cukorral kevesebbet használnak fel olyan termékeikben, mint például a péksütemények.
Néhány kávézókban és boltokban kapható áfonyásmuffinnak jóval nagyobb a cukortartalma, mint a felnõtteknek ajánlott napi cukormennyiség - derítette ki egy Nagy-Britanniában végzett kutatás.Két egészséges táplálkozással foglalkozó brit csoport, az Action on Sugar és az Obesity Health Allianace elemzése szerint egy-egy áfonyás muffinban akár nyolc teáskanál cukor is lehet, miközben az ajánlott napi adag felnõtteknek hét kanál, gyermekeknek pedig ennél is kevesebb.
Egészségügyi szakemberek szerint az elemzés eredménye rámutat, hogy milyen könnyû túl sok cukrot fogyasztani - számolt be róla a BBC News cikke. A kutatást végzõ két szervezet 28 olyan muffint vizsgált meg, amelyeket pályaudvarokon és szupermarketekben árulnak. Elemzésük alapján 61 százalékuk hat vagy ennél több teáskanál cukorral készült, ami meghaladja a 7-10 éves gyermekek számára ajánlott napi cukoradagot.
A pályaudvari boltok muffinjaiban 19 százalékkal több cukor volt, és a sütemények 32 százalékkal nagyobbak voltak a szupermarketekben árult muffinoknál. Az Obesity Health Alliance szóvivõje felhívta rá a figyelmet, hogy miközben sokan gondolhatják, hogy az áfonyás muffin viszonylag egészséges választás az utazáshoz a csokoládéval vagy más süteményekkel szemben, az adatok azonban mást mutatnak.Mint hozzátette: a cukortartalom és méret szempontjából nagyon sokféle muffin kapható a tápérték korlátozott megjelölésével, nagyon könnyû egyetlen süteménnyel túl sok cukrot fogyasztani.
A két szervezet arra szólította fel a gyártókat, hogy csökkentsék a sütemények cukortartalmát. Ez összhangban van a brit kormány terveivel, amelyek szerint 2020-ra a népszerû termékek cukortartalmát 20 százalékkal kell csökkenteni.Az elemzés szerzõi azt is kezdeményezték, hogy a termékek csomagolásán feltûnõ helyen kötelezõen jelenjen meg a tápértékjelölés minden termék esetében. Az élelmiszerboltokat képviselõ brit szervezet, a British Retail Consortium közölte, hogy tagjai végrehajtják a brit cukorcsökkentési stratégiát, és máris sok ezer tonna cukorral kevesebbet használnak fel olyan termékeikben, mint például a péksütemények.
Forrás: MTI