Roppanós képviselõfánk ír krémlikõrös fehércsokimousse-szal töltve

2015-02-11

sponsored links



Az egyik dolog, ami lenyûgöz a francia cukrászatban, az a játék a textúrákkal: ahogy egy habkönnyû-légies mousse összetalálkozik valamilyen roppanós réteggel. Meglep, mosolyra fakaszt, és függõvé tesz. Pontosan ezt az élményt adja ez a képviselõfánk is.
Már korábban is készítettem különféle mousse-okkal töltött képviselõfánkokat (a sima pudinggal töltött verziókat túl nehéznek, túl töménynek érzem), például tavaly nagy kedvenc volt a málnás fehércsokihabbal töltött fánkpuffancs, igazi tavaszváró ilyenkor télen. Ez a mostani fánk viszont abban tér el a hagyományos képviselõfánktól, hogy az égetett tészta kap egy roppanós tésztakérget, ami nagyon szép kontrasztot fog alkotni a könnyû mousse-töltelékkel. Az égetett tésztának erre a változatára William és Suzue Curley már emlegetett, a francia cukrászatot tárgyaló könyvében bukkantam. A roppanós réteg (az angol nyelvû könyvben craquelin néven fut) tulajdonképpen egyfajta omlós tészta, ami alapváltozatában összesen három hozzávalóból áll: lisztbõl, cukorból és vajból. A klasszikus omlós tésztához képest itt azonban sokkal magasabb a cukor aránya: a receptúra 1:1 arányban tartalmaz cukrot a liszthez képest. Nem kell megijedni, ettõl nem lesz túl édes az amúgy is semleges ízû égetett tésztánk, hiszen csak nagyon vékony rétegben kerül ...

Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2015/02/ropp...

sponsored links

Keres?s