Ropogós zsömle
sponsored links
A recept és a kép Kunné Bea oldaláról valók
- 15 g chia mag
- 2 púpos evõkanál útifû maghéj
- 2 púpos evõkanál darált lenmag
- 2 dl víz
- 10 dkg hámozott, finomra reszelt cukkini
- 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna + almaecet
- 2 teáskanál fûszerkeverék (édeskömény, koriander, kömény, mustár és ánizsmag 1-1 arányú keveréke, kávédarálóban megõrölve)
- 2 teáskanál parajdi só (más is lehet!), õrölt bors – ízlés szerint
- 5 db M-es tojás habosra verve
- 40 g mandulaliszt
- 40 g kókuszliszt
- 40 g szezámmagliszt
- 20 g tápióka keményítõ
- 2-2 evõkanál magkeverék: napraforgó, szezám és lenmag
Elkészítés:
- Az elsõ három magkeveréket öntsd le a vízzel, tedd félre pihenni
- Reszeld hozzá a cukkinit, az almaecettel felfuttatott szódabikarbónát, fûszereket és a sót
- Add az eddigiekhez a habosra felvert tojást, végül az összekevert lisztet, majd keverd simára
- Nedves kézzel formázz zsemléket és forgasd meg a magkeverékben
- Tedd zsírpapíros sütõlemezre, és elõmelegített sütõben, légkeverésen, 190 fokon 35 percig kell sütni (a sütõ aljába egy jénai tálkába tegyél vizet!); ha hagyományos sütõd van, akkor melegítsd elõ a sütõdet, és közepes lángon süsd a zsömléket, amíg meg nem pirulnak
- A sütés legvégén még 5 perc felsõ sütésen adj színt a zsemléknek.
- Amikor megsültek a zsömlék, nyisd ki a sütõajtót és hagyd, hogy magától kihûljön
Igazi ropogós zsemlék lesznek!