Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
sponsored links
A robotgépben összedarált vöröslencse hagymával és fûszerekkel… igen, tudom, úgy néz ki, mint a körözött, de nem az!
Ennek a receptjét már nagyon vártátok! Facebookon az egyik vegán csoportban követelték minél elõbb a receptet, különben jaj lesz nekem! Hát íme… falatnyi, ropogós fasírtgolyók. Ízletesek. Fehérjében gazdagok. A lencsét nem kell megfõzni, csak beáztatni egy kicsit. Nagyobb adag is készíthetõ belõle, így a maradékot lefagyasztva, majd késõbb elõvéve és felmelegítve, gyorsan készíthetünk velük salátát, tálalhatjuk gabonával, fõzelékkel, de akár valamilyen zöldséges tésztával is.
A recept az egyik kedvenc szakácskönyvembõl származik, Andrea Duclos The Plantiful Table címû könyvébõl, amely tele van színesebbnél színesebb receptekkel. Jó párat már kipróbáltam belõlük és jó pár még várat magára.
A fasírtgolyók gyerekbarátak, teszteltem már többször Ádin és Ákin is, ízlett nekik. Elmajszolgattak néhány darabot ebédre. Ettük már quinoával, zöldségekkel, tahini szószba mártogatva. Felhasználhatósága nagyon sokrétû! Próbáljátok ki!
- 2 bögre vöröslencse, beáztatva 2-3 órára
- 1 kis fej vöröshagyma, meghámozva, kisebb darabokra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, meghámozva
- 1 kis ujjnyi darabka gyömbér, meghámozva
- ½ csokor koriander
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál paprika
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál chili pehely (opcionális)
- kókuszzsír, sütéshez
- Szûrjük le a beáztatott lencsét.
- Tegyük az összes hozzávalót a leszûrt, nem fõtt lencsével késes aprítógépbe.
- Dolgoztassuk a gépet addig, amíg viszonylag sima masszát kapunk (nem baj, ha marad benne egész lencse darab vagy kisebb hagyma darab).
- Tegyük egy tálba a vöröslencsés masszát és formázzunk belõle falatnyi golyókat.
- Közepes láng felett hevítsünk fel egy teflon- vagy kerámiaserpenyõt. Tegyünk bele 3-4 evõkanál kókuszzsírt, majd kezdjük el benne kisütni a fasírtokat.
- Sülés közben egy kanál segítségével forgassuk a fasírtokat, hogy minden oldalukon ropogósra süljenek.
Sütéskor éppen csak legyen kókuszzsír a serpenyõben, tehát a fasírtokat nem bõ olajaban kell sütni!