Ropogós Szezám Cookie
sponsored links
Csodálatos nap volt. Annak ellenére, hogy kint hideg volt. A konyhában furcsa, égett illat terjengett. Valami odaégett? Amikor szezámmagot pirítunk (mindennapos tevékenységünk, ugye?) határán egyensúlyozunk az égett és a finoman pirított íz között. Érdemes ezzel kísérletezni? Ezzel a sütivel: MINDENKÉPP!!!!! Az eredeti recept egy amerikai malom holnapjáról, szeressétek :)
Legyen valami izgalmas ötlet Valentin Napra, csak hogy tematizáljam ezt az új blog bejegyzést. Ilyet még úgysem ettek :)
- 120 gr sótlan vaj (puha)
- 210 gr barna (nád) cukor
- 1/4 tk. só
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 nagy tojás
- 120 gr fehér liszt
- 130 gr enyhén pirított szezámmag
Elkészítés
- Melegítsük elõ a sütõnket 180 C-ra. Béleljünk ki két tepsit sütõpapírral.
- Nagy keverõtálba a puha vajat, cukrot, sót, vaníliát, sütõport és tojást alaposan összekeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük.
- Serpenyõbe tesszük a szezámmagot és közepes hõfokon, szárazon, megpirítjuk. Kavargatjuk. Vigyázzunk, könnyen odaéghet. Kb. 5-7 perc elég, amikor kezd barnulni, akkor jó.
- A frissen pirított szezámmagot hozzákeverjük a lisztes keverékhez.
- Vízbe mártott kiskanál segítségével kis halmokat teszünk a sütõpapírral, egymástól 5 cm-re. Ez fontos lépés, a kanálnyi sütik ugyanis elterülnek, megnõnek sütés közben, szóval, ha cookie formájú, ropogós szélû cookie-t szeretnénk, nem egy tábla valamit, akkor erre figyelünk.
- A sütõbe tesszük az elsõ tepsit és 8-9 percig vagy barnulásig sütjük.
- Kivesszük és még a tepsiben hagyjuk egy percet hûlni. Ne lepõdjünk meg, nem lesz kõkemény a végeredmény. Sokat szilárdul majd, miközben hûl.
- Közben betesszük a második tepsit is. A 7. és 8. pontot megismételjük.
- A további hûtés rácson javasolt. Miután teljesen kihûlt, nyammogva fogyasztjuk.