Ropogós szendvicszsemlék

2014-03-20

sponsored links

















Bevallom õszintén az ilyen ropogós kis zsemlék a gyengéim. És azt is bevallom, hogy ezek lettek eddig a legjobbak. Vékony, nagyon ropogós héj, hófehér, pihe-puha, laza bélzet, csodálatos illat és rusztikus külsõ, odáig vagyok értük. Nem is kell hozzájuk semmi más, csak egy kis jó minõségû vaj. Tökéletes.
A munka a sütést megelõzõ este kezdõdik. Össze kell állítani egy öregtésztát, amit egy kis kovásszal turbózunk fel. A kovász nem csak növeli a kelesztõ hatását, hanem plusz ízt is ad neki. Rozskovásszal készítettem.

Hozzávalók:

  • 200 g finomliszt
  • 130 g langyos víz
  • 30 g aktív kovász
  • 3 g friss élesztõ
A hozzávalókat egy edénybe mérjük, alaposan összekeverjük és szorosan lefedjük. 12 órán keresztül a konyhapulton magára hagyjuk. 
Ha nincs kovászunk, akkor azt egyszerûen csak hagyjuk el, de az élesztõ mennyiségét emeljük meg 5 g-ra.

Tészta hozzávalói:
  • 500 g finomliszt
  • 2 tk. só
  • 1 tk. méz
  • 20 g puha vaj
  • az összes öregtészta
  • kb. 3 dl víz
  • 10 g friss élesztõ
Az összes hozzávalót a kenyérsütõgép vagy dagasztógép üstjébe mérjük. 
Ha kenyérsütõgéppel dolgozunk, akkor olyan programot válasszunk, ami azonnal dolgozni kezd, nem melegíti elõ a hozzávalókat! Végig nyitott tetõvel dagasszunk, amint véget ér a dagasztás a gépet azonnal kapcsoljuk ki!
Dagasztógéppel 2-3 percig alacsony, majd 8-10 percig magas fokozaton keverjük a tésztát!
természetesen kézzel is be lehet dagasztani!
Könnyû, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát készítünk, de semmi esetre se legyen ragacsos. Kelesztõtálba tesszük és szobahõmérsékleten  30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett deszkára borítjuk és kb. 90 g-os darabokra osztjuk. 15 darab lett belõle.
Minden darabot egyesével gömbölyítünk. A kis gombócokat letakarjuk és 10 percig pihenni hagyjuk. 
Ezután megformázzuk a hosszúkás zsemléket. Hasonlóan mint ezeknél, de teljesen összezárjuk az aljukat, majd kissé meg is sodorjuk.
Egy több rétegbe összehajtogatott, liszttel finoman meghintett abroszra teszünk egy sort a megformázott zsemlékbõl, majd szorosan mellettük felhúzzuk az abroszt, ezután jön a következõ sor, majd megint, amíg az összes zsemle a helyére kerül. Pont mint itt.
Letakarjuk és 30-40 percig kelni hagyjuk.
A sütõt ezalatt elõmelegítjük 230 fokra. Gõzös sütõben sütjük. Én a MIELE sütõ gõzös funkcióját választottam. Hagyományos sütõknél az aljába bekészítünk egy fém edényt (én egy kiszuperált õzgerincformát használok).  Egy nagy tepsit, amin a zsemléket sütni fogjuk, is betolunk a sütõbe és jól átforrósítjuk.
A forró tepsit óvatosan kivesszük, a megkelt zsemléket egymástól kissé távolabb a tepsire fektetjük (a 15 zsemlét két részletben tudjuk kisütni). Egy éles pengével hosszában bevágjuk, majd vízzel lepermetezzük a tésztákat. A tepsit visszatoljuk a forró sütõbe és a bekészített edénybe 2 dl forró vizet öntünk. A sütõ ajtaját gyorsan becsukjuk. A zsemlék sütési ideje kb. 20 perc, 15 perc után a vizes edényt kivesszük a sütõ aljából.
A kész zsemléket rácsra szedjük hûlni és finoman lepermetezzük hideg vízzel. 










Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/03/ropogos-...

sponsored links

Keres?s