Ropogós mogyorós keksz.
sponsored links
A napokban éppen csak a tojások sárgájára volt szükségem, így a visszamaradt fehérjével kellett valamit kezdeni. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha keksz sütéséhez használnám fel. Így aztán a porcukorral elkezdtem habbá verni, mint amikor habcsókot készítek, majd liszttel, és darált mogyoróval kevertem óvatosan össze a habot. Végül sütõpapírral bélelt tepsire kis halmokat kanalaztam, majd készre sütöttem. A frissen kisült kekszek kívül még kissé kemények, belül viszont jó ropogósak, de jól záródó dobozban tárolva, pár nap alatt szépen felpuhulnak. Nálunk pl. a frissen kisült keksznek is nagy keletje volt, így nem sok került a kekszes dobozba.
Hozzávalók kb. 45 db kekszhez:
25 dkg mogyoró (darált)
25 dkg porcukor
10 dkg liszt
3 db tojásfehérje
csipet só
1 mk ecet
1 mk mandulaaroma
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot. Addig keverjük, hogy kemény habot kapjunk.
Amikor már kemény a hab, szintén állandó keverés mellett, adjuk elõször hozzá a mandulaaromát, majd az ecetet, és keverjük még pár percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük pár perc alatt simára.
Ezután adjuk hozzá a darált mogyorót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze.
Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd egymástól kicsit távolabb rakjunk nagyobb diónyi nagyságú halmokat. (mindenképpen távolabb rakjuk egymástól, mert sütés közben elterül, és megnõ a keksz)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 20-25 perc alatt süssük világos színûre. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra és hûtsük ki teljesen.
A kihûlt keksz kívül elõször kissé kemény, belül viszont finom ropogós. Jó záródó dobozban hosszabb ideig tárolhatjuk, közben pedig a keksz is felpuhul.