Ropogós gofri vaníliás krémtúróval és meggyzselével
sponsored links
Nagyon sok éve ettem elõször waffelt, vagy közismertebb nevén gofrit. Emlékszem kígyózó sorokban álltunk a Jégbüfénél a belga finomságért, mert ott nagyon jól készítették. Mindig tejszínhabbal és csoki,- vagy eperöntettel kértem. Aztán, ahogy lenni szokott jöttek az újabb világhódító édességek és a gofri szép lassan a feledés homályába merült. Több éve is van már, hogy nem készítettem, pedig akkoriban vettem egy gofrisütõt. Palacsintát szerettem volna ma sütni és a spájzban a lisztes polc felett megakadt a szemem rajta. Így ma gofri készült és mivel nem volt betervezve, a hûtõben fellelt meggybefõtt és krémtúró adta az ötletet, hogy milyen rakományt tegyek a tetejére. Frissen, jó ropogósan csak ettük egyiket a másik után. Tudtátok, hogy a gofrinak március 25-én van a világnapja?
Elkészítési idõ: 45 perc
Pihentetés: 15-30 perc
Hozzávalók:
8 darabhoz
tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
2,5 dl tej
2 tojás
10-12 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütõpor
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
meggyzselé:
1 üveg magozott meggybefõtt
1 tk étkezési keményítõ
2 doboz vaníliás krémtúró
vaj a gofrisütõ kikenéséhez
Elkészítése:
1. A felolvasztott, de már nem meleg margarint habosra keverjük a tojással, reszelt citromhéjjal és a kétféle cukorral.
2. Felváltva hozzáadagoljuk a tejet és a sütõporos lisztet, belekeverjük a csipet sót.
3. A tésztát egy kicsit pihentetjük.
4. A gofrisütõt felforrósítjuk, kikenjük vajjal, beleadagoljuk a tésztát, kb 4-5 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
5. A megsült gofrikat rácsra tesszük, hogy a gõz távozni tudjon belõle, így nem esik össze, hanem kívül finom ropogós lesz, belül pedig puha marad.
6. A meggyzseléhez a meggyet levével együtt lábasba öntjük, felforraljuk, levét kicsit beforraljuk, majd az étkezési keményítõvel besûrítjük, zselés állagúra fõzzük. Ha a meggy nem elég édes kevés cukrot adjunk hozzá.
7. Tálalásnál a gofrira tesszük a krémtúrót, ráhalmozzuk a meggyzselét, még vaníliás porcukorral is megszórhatjuk.