Ropogós citromos-vaníliás keksz

2017-06-09

sponsored links







Nem tudom, mi történt velem, hogy újabban kekszeket gyártok, de valahogy nagyon rákaptam, és egymás után sülnek ezek a kis falatnyi finomságok. Most ezt a végtelenül egyszerû kekszet próbáltam ki, mert a gmail-es küldemények között lévõ Pinterest fotók egyikén megpillantottam és megtetszett. A hozzá tartozó recept magyarul volt leírva, de a videó angol nyelven volt. Persze megint ?cup?-pal mérték ki a hozzávalók mennyiségét, a magyar szövegben pedig ennek megfelelõen bögre szerepelt. Úgyhogy ismét számolgathattam. Na nem mintha olyan nagy fejtörést okozna az átváltás, de néha azért egy csöppet izgalmas tud lenni. Egy kicsit ui. mindig tartok tõle, hogy nem pont olyan állagú lesz a tészta, amilyennek lennie kellene, és éppen a ?cup? grammra való átkonvertálása miatt. A 115,5 és a 28,8 stb. típusú eredmény számomra nem szimpi. Ha ilyet látok, egybõl kerekítek. :D Most is így lett, sõt ennek a keksznek még az ízesítésén is változtattam ? jobban mondva a 3 hozzávalós tésztához még hozzátettem 2 ízt, a vaníliát és a citromot, mert a minap túl sok citromhéjat reszeltem le, és megszáradt a maradék. Nem akartam kidobni, és gondoltam, ebbe a kekszbe épp jó lesz.
Szerintem mind az átváltás + kerekítés, mind pedig a plusz ízek jót tettek ennek a valószínûleg enélkül is finom, extra ropogós kekszikének. :)
Tea vagy kávé mellé abszolút ajánlom, és vigyázat, mert nagyon kapós ez a ropogós ! :D






Hozzávalók kb. 36 darabhoz:

25 dkg finomliszt
15 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
1 citrom szárított, reszelt héja
1 tk. õrölt citromhéj
1 tk. õrölt Bourbon vanília
kristálycukor a forgatáshoz

elkészítés:

  1. A vajat robotgéppel krémesre kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliaport, a szárított, valamint az õrölt citromhéjat, és kihabosítjuk.
  2. A lisztet kisebb adagokban a cukros vajhoz keverjük, majd a morzsalékos tésztát munkalapra borítjuk, és kézzel összeállítjuk.
  3. A tésztát kb. 32 cm hosszú, szögletes rúddá formázzuk, cukorral meghintett alufóliára helyezzük, és a fólia segítségével átforgatjuk, hogy a cukor minden oldalon bevonja.
  4. A tésztarudat áttesszük egy ív folpackra, becsomagoljuk, és 30 percig mélyhûtõben dermesztjük.
  5. A mélyhûtõbõl kivéve 8-9 mm vastag szeletekre vágjuk, és a kekszeket sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  6. Elõmelegített sütõben ropogósra sütjük, és miután kihûltek, jól záródó, fém dobozba tesszük. Tea vagy kávé mellé kínáljuk.

sütési hõfok: 165°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 20 perc














Ihletadó recept: itt


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/06/ropog...

sponsored links

Keres?s