Ronda fotó, isteni bejgli - nálam még mindig karácsonyi posztok feltöltése folyik :)
sponsored links
Ezelõtt sosem sütöttem bejglit. Nálunk ez mindig anyu reszortja volt, én sütöttem épp elég más nasit ahhoz, hogy ne akarjak belekontárkodni a bejgli-témába. Ezen a Karácsonyon viszont anyu közölte, hogy köszöni szépen, neki tényleg elég volt a bejglisütésbõl, nem nagyon maradt hát más megoldás, minthogy összeszedjem a bátorságomat és vagy elrontsam kábé tíz ember ünnepét a pocsék bejglimmel, vagy nekiálljak egy valóban bombabiztos receptet keresni. (Mert arról természetesen szó sem lehetett, hogy ugyanolyat süssek, mint anyu. :))
Hát, mit mondjak, nem egy, nem két nap telt el a neten való kutakodással, de mindenképpen megérte. Azt hiszem, megtaláltam a Bejgli receptet, amitõl soha nem fogok egy hajszállal sem eltérni; elsõre is olyan tökéletes lett, hogy majdnem elsírtam magam örömömben.
Ahogy a nagykönyvben meg van írva: márványos, omlós, tele töltelékkel, tésztát alig-alig lehetett felfedezi benne, mégsem repedt ki egyik sem. Az érdem Andi1976 cukrász apukájáé, valamint természetesen Andié, aki feltette ezt a fantasztikus receptet a hálóra lehetõvé téve ezzel azt, hogy mi háziasszonyok is megismerhessük a profi cukrászok apró kis trükkjeit a tökéletes bejgli elkészítéséhez. Örök hála érte!
Következzen hát a recept, ami elsõre talán kissé idõigényesnek tûnik, de valójában minden nap csak egy kis idõt kell rászánni. Leírom úgy, ahogy nekem logikus, lépésrõl lépésre, hátha van még az olvasók közt "bejgliszûz" :), aki hasznát veszi. Az itt szereplõ mennyiségekbõl 6 db félkilós bejgli lesz, garantáltan kevés! :)
1. nap: A töltelék elkészítése
Hozzávalók:
85 dkg mák/dió/mogyoró stb.
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0,5 l víz
"kiegészítõk" ízlés szerint (fûszerek/mazsola/reszelt citrushéj/rum stb.)
Elkészítése:
A mákot/diót alaposan összekeverem a zsemlemorzsával és a többi "kiegészítõvel".
A vízbõl és a cukorból szirupot fõzök, majd ráöntöm a mákos/diós keverékre, simára dolgozom és hagyom kihûlni, éjszakára pedig hûtõbe teszem.
2. nap: A tészta elkészítése és a sütéshez való elõkészítése
Hozzávalók:
90 dkg átszitált liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg zsír (mással nem helyettesíthetõ!)
10 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztõ
1 dkg só
2 tojás sárgája
1 dl hideg tejszín
2 dl hideg víz (ez liszttõl függõen lehet kicsit több is, de maximum 2,5 dl)
Elkészítése:
Az összes hozzávalóból szép, sima, ruganyos tésztát gyúrok (igen, az élesztõt sem kell külön felfuttatni, csak simán hozzámorzsolni a többi hozzávalóhoz, és kész), majd fél órára hûtõbe teszem.
Ezután onnan kivéve a tésztát 6 egyenlõ részre osztom, így egyenként 27 dkg-s tésztakupacokat kell kapnom. A kupacokat egymás után 20x25 cm-es téglalapra nyújtom, fontos, hogy sem a deszkát, sem a nyújtófát nem szabad lisztezni, különben nem lesz fényes a bejgli felülete.
Ha a téglalapok készen vannak, mindegyiket megkenem pontosan 27 dkg töltelékkel; figyeljünk, hogy a tészta és töltelék tényleg egyforma arányban legyen a bejgliben.
Ezután a töltelékkel megkent téglalapok széleit mind a négy oldalon kb. 1-1 cm szélesen visszahajtom, hogy a töltelék ki ne folyjon belõle, és finoman feltekerem õket.
Sütõpapírral bélelt tepsibe teszem félkész bejgliket, és mindet lekenem tojássárgájával hosszában (!), kb. 3-4 óra száradás után pedig tojásfehérjével keresztben (!). Ez a hosszában-keresztben játék ahhoz kell, hogy sülés közben márványosodjon a bejglink.
Egy éjszakán át hûvös helyen pihentetem a bejgliket a tepsiben. Legjobb spejzben, kamrában vagy csak egy fûtetlen szobában. Hûtõben nem szerencsés, meleg helyen pedig reggelre túlkelne a tészta.
3. nap: Sütés
A tökéletes bejglihez már csak annyi maradt hátra, hogy az egyéjszakás pihentetés után egy hurkapálcával jó alaposan megszurkáljam õket. Nem kell félni, szúrjunk bátran a tekercsek legaljáig, hogy sütés közben a gõz biztosan eltávozzon és ne repedjen szét a bejgli.
Végül 180 fokra elõmelegített sütõben készre sütöm õket.
Nálunk háromféle bejgli készült így elsõ nekifutásra, rumos-diós, citromos-mákos és törökmogyorós. Álmomban sem gondoltam volna, de a törökmogyorósnak volt a legnagyobb sikere, úgyhogy már meg is kaptam a rendeléseket, Húsvétra lehet az adagot duplázni és növelni a mogyorósok számát. :)