Rizsszelet

2011-05-01

sponsored links

Így anyák napján egy finom rizses süteményreceptet hoztam, ízletes és színes, egyszóval remek sütemény.
Az alapja egy egyszerû piskóta, pici kakaóval, igaz az eredeti recept másféle tésztát írt, de nekünk így jobban ízlett. Amennyiben szükséges a piskótából dupla adagot is süthetünk, akkor nem kell kettévágni.

Tészta:

4 tojás
2 ek. meleg víz
12 dkg cukor
7,5 dkg liszt
7,5 dkg étkezési keményítõ
csipet só
1 kk kakaópor
narancslekvár
1kk fahéj

A rizses alap

5 dl tej
csipet só
reszelt cirtomhéj
4 dkg cukor
20 dkg rizs
4 lap zselatin
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone sajt
10 dkg túró
1 ek vaníliás cukor

A tetejére:
ízlés szerint gyümölcs (el is hagyható)
1 tasak tortazselé




Tészta:

A tojásokat szétválasztjuk. A meleg vizet a tojások sárgájához adjuk, habosra keverjük és a cukor 2/3-át hozzákeverjük.  Sûrû masszát kapunk.
A tojásfehérjét habbá verjük és a maradék cukrot is beleszórjuk a vége felé. A felvert fehérje 1/3-át belekeverjük a tojássárgás masszába. Rátesszük a maradék habot is. A lisztet elkeverjük a keményítõvel, a kakaóporral és rászitáljuk a tojáshabra. Óvatosan falapáttal összeforgatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 C-on világosra sütjük.

A sütõpapírt a kihûlt piskótáról levesszük és óvatosan kettévágjuk, majd megkenjük a fahéjjal összekevert narancslekvárral,  visszahelyezzük a piskótát a tepsibe lehetõség szerint ne törjön össze.

A töltelék:

A tejet a sóval és a citromhéjjal felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és alacsony hõfokon gyakori keverés mellett kb. 25-30 perc alatt felduzzasztjuk a rizst. A zselatint a csomagoláson lévõ utasítás szerint feloldjuk és a még meleg tejberizshez keverjük. A tejszínbõl kemény habot verünk és a már kihûlt tejberizsbe forgatjuk a mascarponéval és a túróval (amihez elõzõleg hozzákevertük a vaníliás cukrot) együtt.A rizses masszát rásimítjuk a piskótára és hûtõbe tesszük kb. 1-1,5 órára.

Zselé:

A tetejére rászórjuk a gyümölcsöt, és a zselét az utasítás szerint elkészítjük, majd a gyümölcsökre öntjük.
Majd ismét a hûtõbe tesszük, amíg meg nem dermed a zselé.



Folytats a blogon ... krisztinakonyhaja.blogspot.com/2011/0...

sponsored links

Keres?s