Rizspite és egy virtuális babalátogató
sponsored links
Ez egy egyszerû rizspite sok sajttal, cukkinivel és paradicsommal töltve. A pite tésztáját/alját fõtt rizs, reszelt sajt és tojáshab keveréke adja. Ebbe kerül a krémes ricottás, tojásos, tejfölös keverék és a zöldségek.
Virtuális babalátogatóba készült ez a pite Alíznak, aki a Selectfood blogot írja. Drága Alíz kívánok nektek örömteli babázást!
Ahol a többi blogger receptjét is megtaláljátok (frissítés alatt):
És akkor íme a recept:
Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):
Pitealj:
210 g rizottó rizs (nálam Carnaroli, de lehet Arborio vagy Padano is)
200 g reszelt sajt (nálam Gouda, de lehet erõteljesebb ízû is)
2 nagy tojásfehérje
Töltelék:
1 cukkini (200 g)
2 szál újhagyma
2-4 paradicsom (200 g)
1 kis csokor bazsalikom
Tojásos töltelék:
150 g ricotta
100 g zsíros tejföl
3 nagy tojás+ a maradék 2 tojássárgája
1 tk. só
Tetejére:
50 g reszelt sajt
1 ek. (tönköly) zsemlemorzsa (gluténmentes esetén GM morzsa, de akár el is hagyható)
Bõ sós vízben, folyamatos kevergetés mellett a rizst megfõzöm. Átmosom, leszûröm.
A cukkinit, paradicsomot és újhagymát megmosom, apróra vágom. Meglocsolom olívaolajjal, megszórom sóval és állni hagyom. A bazsalikomot apróra vágom.
A sütõt elõmelegítem 200 fokra. A kapcsos tortaforma alját sütõpapírral kibélelem, oldalát kivajazom. A rizst összekeverem a reszelt sajttal és a 2 tojásfehérjébõl vert habbal (nem kell kemény legyen a hab). Picit megsózom. A tortaformát kibélelem a rizzsel, úgy hogy szép magas oldala is legyen. elõmelegített sütõben nagyjából negyedóra alatt megsütöm.
Addig elkészítem a tölteléket. A ricottát és a tejfölt alaposan összedolgozom, hozzáadom a felvert tojásokat, sózom és a bazsalikom felét hozzáadom.
Kiveszem a rizspitém alját a sütõbõl ráteszem a cukkinit, paradicsomot és újhagymát (mindenképpen érdemes leszûrni, hogy ne áztassuk el a pitét). Ráöntöm a tojásos keveréket majd megszórom az apróra vágott maradék bazsalikommal, 50 g reszelt sajttal és a prézlivel. Visszateszem sütõbe további 30 percre. Fokhagymás, zöld fûszeres tejföllel tálaltam.
Az ötlet a tavaly júliusi Sale&Pepe magazinból van