Rizslisztes piskótatekercs rebarbarakrémmel.
sponsored links
Piskótatekercset rendszeresen sütök, de rizsliszttel, és fõleg édesítõvel készült piskótával eddig még nem próbálkoztam. Egy kedves ismerõsöm biztatására a minap aztán elkészült nálam is a rizslisztes, és cukormentes piskótatekercs, melyet éppen olyan egyszerû volt megsütni, és feltekerni, mintha búzaliszttel készült volna. Mivel a kertben óriásira nõtt a rebarbara, így gondoltam a mascarponekrémet elõzõleg pépesre fõzött, fahéjjal, citromhéjjal, és mézzel ízesített rebarbarával keverem össze, mely igazán jó ötletnek bizonyult. A pillekönnyû tésztához nagyon jól illett a habkönnyû, enyhén savanykás rebarbarakrém....
Hozzávalók a piskótatekercshez:
12 dkg rizsliszt
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
Az egész tojásokat az eritrittel, és a vaníliaaromával keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forróvizet, és keverjük még 1-2 percig.
Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, majd egy keverõkanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)
Egy nagyobb sütõpapírt enyhén szórjunk meg rizsliszttel, majd a sütõbõl kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá.
Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütõpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütõpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihûlni. (Én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihûlni.)
Rebarbarakrém hozzávalói:
4-5 szál rebarbara
2 ek méz
1 tk õrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
25 dkg mascarpone
15 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A rebarbara szárról húzzuk le a külsõ, vékony hártyás részt, majd daraboljuk fel.
A mézet tegyük egy serpenyõbe, majd adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát, szórjuk meg az õrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd pároljuk puhára, pépesre.(Én nem tettem alá vizet, mert a rebarbara engedett annyit, amiben puhára párolódott.)
Ezután vegyük le a tûzrõl, egy kézi habverõvel keverjük simára, majd hagyjuk teljesen kihûlni.
A mascarponét keverjük simára az eritrittel, és a vaníliaaromával, majd adjuk hozzá a rebarbarapépet, és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A teljesen kihûlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a krém 2/3 részével, majd tekerjük fel.
Közvetlenül tálalás elõtt vegyük ki a piskótatekercset a hûtõbõl, majd egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.