Rizskoch,erdei gyümölcsös öntettel
sponsored links
A rizskoch igazi klasszikus édesség, amit a menzáktól a Michelin-csillagos éttermekig gyakorlatilag mindenhol szívesen készítenek és fogyasztanak. Ma megmutatom nektek én hogyan készítem.
Mivel ez egy olyan recept,amit szinte mindenki más képen készít,tálal írjátok ide a ti receptjeiteket megjegyzésben..Kíváncsian várom hogy ti hogyan készítitek a rizskochot!
Hozzávalók:
6 db egész tojás
30 dkg rizs
1 liter tej
200 ml víz
20 dkg barna cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
5 dkg vaj
1 db Bio citrom
Hozzávalók az erdei gyümölcsös öntethez:
50 dkg erdei fagyasztott gyümölcs
5 dkg porcukor
150 ml víz
Hozzávalók a tálaláshoz:
1 csomag Váncza habpor
1,5 dl tej
kevés erdei gyümölcs
Továbbá: 1 db 40 x 25 cm -es tepsi
Elkészítése:
A rizst öblítsük át és csepegtessük le.
A tejet a vízzel keverjük össze és adjuk hozzá a rizst, és a vanília kikapart magjait és a rudat.
Közepes lángon,állandó kevergetés közben tejberizs állagúra fõzzük.
Az elkészült forró tejberizsbe keverjük bele,15 deka cukrot és 3 deka vajat,
a citrom reszelt héját,és hagyjuk langyosra kihûlni.
Közben készítsük el az öntetet:
Egy turmixgépbe tegyük bele az öntethez való hozzávalókat, ( cukor,gyümölcs,víz ) és turmixoljuk pépesre. Végül egy szitán szûrjük le a magoktól,majd tegyük a hûtõbe.
Készítsük el a tejszínhabot is:
A Váncza habpor gyorsan elkészíthetõ és a hûtõben tárolva sem esik össze.
Elkészítése roppant egyszerû. A hideg tejet összekeverjük a porral és egy gépi habverõvel habosra kikeverjük. Egy tálkába rakjuk és tegyük be a hûtõbe addig amíg a rizskoch elkészül.
A langyosra hûlt tejberizsbe keverjük bele a tojások sárgáit.
A tojások fehérjét,5 deka barna cukorral verjük kemény habbá és keverjük bele a tojássárgás tejberizsbe. A maradék 3 deka vajjal kenjük ki a tepsit és öntsük bele a tejberizs masszát.
Kenjük el egyenletesen és elõmelegített sütõben,180-fokon tû próbáig süssük meg.
Amikor teljesen kihûlt a rizskoch, vízbe mártott késsel szeleteljük fel és tálaljuk az öntettel és a tejszínhabbal,majd díszítsük tovább erdei gyümölcsökkel.