Rizsfelfújt házi cseresznyedzsemmel
sponsored links
Gyerekkorom egyik kedvence a rizsfelfújt. Ott tébláboltam a konyhában, amíg sült. Alig vártam, hogy megkóstolhassam, teljesen rabul ejtett a terjengõ vaníliaillat.
Rizsfelfújt házi cseresznyedzsemmel |
Hozzávalók:
1 liter zsíros tej
25 dkg rizs
1 teáskanál vaníliakivonat
10 dkg mazsola
10 dkg mazsola
fél deci rum
4 tojás
15 dkg cukor
4 dkg vaj
2-3 teáskanálnyi reszelt citromhéj
az edény kenéséhez-szórásához:
vaj és zsemlemorzsa
A sütõt elõmelegítem 180 fokra. Egy közepes méretû, kerek jénai edényt kivajazok, megszórom zsemlemorzsával az alját és az oldalát is. A mazsolát beáztatom a rumba.
A riszt átmosom, és felteszem fõni az egy liter tejben. Amikor megpuhul, lehúzom a tûzrõl, hozzáadom a vaníliakivonatot, a lecsepegtetett mazsolát.
A vajat a cukorral habosra keverem, és egyesével beledolgozom a tojássárgákat. Aztán a reszelt citromhéjat is, és az egészet a rizsbe forgatom. A tojások felvert, kemény habját keverem bele utoljára.
A vajas-morzsás jénaiba simítom a rizses masszát, és nagyjából 50 perc alatt, 180 fokon aranybarnára sütöm. Hústûvel ellenõrzöm, átsült-e. Akkor jó, ha már nem ragad a tûre a rizses keverék.
Pár percig a formában hagyom hûlni, majd tálra borítom. Teljesen kihûtöm, majd torta módra szeletelem. Minden adag mellé tettem 2-3 kanál cseresznyedzsemet. De illik hozzá bármilyen lekvár, öntet (vanília, csokoládé, málnaszörp, stb.), tejszínhab is.