Rizsfelfújt
sponsored links
Már vagy egymillió éve akarok rizsfelfújtat sütni, de valahogy mindig elmaradt. Ezért is örültem rá annyira a 62. VKF! témájára, ami nem más, mint a rizs. A forduló háziasszonya eztettem Éci aki, igen frappánsan fogalmazott, mikor a következõt írta: mert egész Ázsia mégsem tévedhet... . :D Nem bizony! Mi is szeretjük a rizst, bár kétségtelen, hogy van még hová fejlõdni a fent említett eledellel kapcsolatban. :)
Hozzávalók 4 személyre:
fél bögre rizs
másfél bögre tej
2 ek. cukor
csipet só
egy narancs reszelt héja
kis darab vaníliarúd
1 kk. vaj
1 tojás + 1 tojásfehérje
Vaj és zsemlemorzsa a formák kikenéséhez, porcukor és citromfû a tálaláshoz.
- A rizst átöblítjük, majd a cukorral, vaníliarúddal és sóval ízesített tejben feltesszük fõni. Közepes lángon, óvatosan kevergetve készre fõzzük a tejberizst. Ha kész, lefedjük, ~15 percet pihentetjük, majd langyosra hûtjük. A vaníliarudat kiszedjük.
- A sütõt elõmelegítjük 180 °C-ra és négy szuflé-formát kikenünk vajjal, majd kiszórjuk zsemlemorzsával.
- A tejberizsbe keverjük a reszelt narancshéjat, a vajat, a tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
- A kész masszát elosztjuk a formákban, majd elõmelegített sütõben ~20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha aranyszínû a teteje; vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.
- Tálaláskor kiszedjük a formából, meghintjük porcukorral és citromfûvel díszítjük.
Lekvárral vagy dzsemmel is nagyon finom. :)